Hlavní obsah
Hry

Historie a vývoj sběratelství Pokémon karet od 90. let do současnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Epiwoman

Sběratelství Pokémon karet se stalo jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak prožívat svět Pokémonů. Karty jsou natolik populární, že se staly předmětem touhy spousty fanoušků napříč celým světem.

Článek

V tomto článku se podíváme na historii sběratelství Pokémon karet a také na postupný vývoj od 90. let do současnosti.

První série karet v roce 1996

V roce 1996 byla v Japonsku vydána první série Pokémon karet od společnosti Nintendo. Tyto karty byly určeny k použití s karetní hrou Pokémon Trading Card Game, která byla vydána v téže době. Zatímco hra byla populární, karty samy o sobě získaly mnoho fanoušků, kteří je začali sbírat.

Rychlý vzestup od roku 1998

V roce 1998 byly Pokémon karty představeny v Severní Americe a velmi rychle se staly populárními. V této době se objevily první vzácné karty, jako například CharizardPikachu, které jsou dodnes jedny z nejhledanějších karet mezi sběrateli.

Foto: Epiwoman

Během následujících několika let byly vydány další série karet a hra se stala stále více populární. Sběratelství Pokémon karet se stalo obrovským fenoménem a obchody po celé zemi prodávaly karty a příslušenství pro hru.

Pokles popularity od roku 2003

V roce 2003 však popularita Pokémon karet začala klesat. Hra byla stále populární, ale karty samy o sobě se staly méně atraktivními pro fanoušky. Některé z dříve vzácných karet ztratily svou hodnotu a obchody začaly prodávat méně karet než tomu bylo v minulých letech.

Opětovný vzestup v roce 2016

V roce 2016 se však sběratelství Pokémon karet opět stalo velmi populární. S vydáním mobilní hry Pokémon GO se zájem o Pokémony obnovil a fanoušci začali hledat karty, aby doplnili své sbírky. Cena některých vzácných karet se zvýšila a sběratelství Pokémon karet se vrátilo na scénu.

Globálním fenoménem i přes vzestupy a pády

V současnosti existuje obrovská komunita sběratelů Pokémon karet po celém světě. Některé z nejvzácnějších karet mohou stát tisíce dolarů a sběratelé se snaží najít ty nejlepší kousky, aby mohli svou sbírku rozšířit. Kromě toho se konají výměnné trhy a aukce, kde sběratelé mohou karty nakupovat a prodávat, aby si doplnili své sbírky nebo získali peníze.

V současnosti jsou Pokémon karty vydávány ve čtyřech jazycích (angličtině, japonštině, korejštině a čínštině) a existuje mnoho různých typů karet, jako jsou základní, lesklé, GX, EX, Full Art a další. Každý rok jsou vydávány nové série karet a sběratelé se mohou těšit na nové designy a vzácné kousky.

Sběratelství Pokémon karet se také stalo zajímavým způsobem investice. Některé z nejvzácnějších karet získaly vysokou hodnotu a jsou velmi žádané na trhu. Někteří investoři si kupují karty jako způsob investice, protože věří, že jejich hodnota bude v budoucnu stoupat.

Celkově se sběratelství Pokémon karet vyvinulo z malé, ale nadšené komunity fanoušků na obrovský a globální fenomén. I přes vzestupy a pády v průběhu let si sběratelé Pokémon karet stále užívají hledání vzácných kousků a rozšiřování svých sbírek. Budoucnost sběratelství Pokémon karet se zdá být nadějná a fanoušci se mohou těšit na další vzrušující série karet a nekonečné možnosti sběratelství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz