Hlavní obsah
Lidé a společnost

Iveta Bartošová by letos oslavila 58 let. Její život byl opředen aférami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Iveta Bartošová by 6. dubna oslavila 58. narozeniny, ale místo toho si zanedlouho připomeneme desáté výročí jejího úmrtí.

Krásnou a úspěšnou zpěvačku životem provázely psychické problémy a časem jsme o ní slýchali zejména v souvislosti s aférami. Iveta Bartošová před necelými deseti lety, v den narozenin jejího druhého manžela, ukončila svůj život skokem pod vlak.

Článek

Na 29. duben 2014 si vzpomínám, jako by to bylo včera. Byl normální jarní den, který jsem trávila v práci. Před polednem jsme se s kolegyněmi vydaly na oběd, po něm jsme si udělaly kávu, usedly jsme ke svým počítačům a před úplným návratem do pracovního procesu jsme projely internet, abychom zjistily, co se děje doma i ve světě.

Hlavní zprávou, která v tu dobu obletěla český internet, byla informace o pádu člověka pod vlak, přičemž se záhy ukázalo, že tím člověkem byla právě Iveta Bartošová, nejpopulárnější zpěvačka osmdesátých a devadesátých let. Byl to šok přesto, že poslední roky byl její život opředen hlavně aférami, o kterých jsme se dozvídali z bulvárních plátků, ať už šlo o závislost na alkoholu a antidepresivech nebo o únosy.

Vzhledem k tomu, že zanedlouho od této události uplyne deset let, ráda bych na Ivetu, která své dětství a dospívání strávila ve Frenštátě pod Radhoštěm, zavzpomínala.

Začátek kariéry a Petr Sepeši

První Ivetin úspěch se dostavil v roce 1983 v pěvecké soutěži Talent v Novém Jičíně s postupem do krajského kola v Třinci. Umístila se na krásném druhém místě, což ji kvalifikovalo na festival Mladé písně v Jihlavě. Zde se seznámila s Petrem Sepešim, se kterým společně tvořili úspěšný pěvecký pár. Kdo by si nevzpomněl na jejich profláknuté hity jako Knoflíky lásky nebo Červenám? Petr byl první Ivetinou láskou a když jeho mladý život v roce 1985 vyhasl při autonehodě na železničním přejezdu, Iveta se na několik měsíců z hudební scény stáhla. Po návratu spolupracovala s Kroky Františka Janečka a potom také s orchestrem Ladislava Štaidla. V tomto období přišla vlna dalších úspěchů a Iveta měla na kontě statisíce prodaných alb, vyprodaná koncertní turné, ale také vítězství v hitparádách.

Z trůnu zlaté slavice sesadila Hanu Zagorovou

Po devíti letech, kdy prvenství ve Zlatém slavíkovi držela Hana Zagorová, obsadila její místo v roce 1986 právě Iveta Bartošová a na úplném vrcholu se v anketě Zlatý slavík umístila ještě dvakrát - v roce 1990 a 1991. Poté jsme Ivetu mohli vídat i v muzikálech, kterými byly například Dracula, Monte Cristo či Johanka z Arku.

Krásná zpěvačka neměla nikdy nouzi o muže

Po Petrovi Sepešim se Ivetinou láskou stal Michal Penk, ale tento vztah bohužel neměl dlouhé trvání. Hlavním důvodem rozchodu byla Penkova nevěra. Osudovým mužem, se kterým Iveta vydržela třináct let (1986-1999), byl Ladislav Štaidl. Do tohoto vztahu se v roce 1996 narodil syn Artur, ale Ivetu trápilo, že se Štaidl nerozvedl s jeho ženou Aňou a nakonec ho opustila. S žádným z dalších partnerů už nevydržela tak dlouho, vztahy často nebyly šťastné a většinou trvaly okolo dvou let.

Pamatujete si na pohádkovou a okázalou svatbu Ivety Bartošové a Jiřího Pomeje na zámku v Hluboké nad Vltavou z roku 2008? Iveta vypadala jako princezna a Jiří přijel jako princ na bílém koni. Byl prvním mužem, který Ivetu požádal o ruku, zdálo se, že je vše zalito sluncem a Iveta je konečně šťastná. Jenže, zazvonil zvonec a této pohádce byl brzy konec. Přišly hádky, křik, žárlivost, výčitky a nakonec rozvod.

Po krátkém vztahu s italským hrabětem a zpěvákem Domenicem Martuccim, s nímž v roce 2011 natočila dvojjazyčný duet, se vdala podruhé. Sedm měsíců před Ivetinou sebevraždou se jejím manželem stal Josef Rychtář.

Zájem o Ivetin zpěv později nahradil zájem o její život

Iveta později neslavila moc úspěchů v hudební brandži, zato o skandálech z Ivetina života jsme se dozvídali často. Bojovala se závislostí na alkoholu a antidepresivech a vedla psychicky nevyrovnaný život, který ji bohužel dovedl až k sebevraždě. Letos by oslavila 58 let. Mrzí mě, že život nadějné, ale možná také naivní zpěvačky s krásným hlasem vyhasl předčasně. Dodnes nám ji připomíná spousta milých a chytlavých písniček, díky kterým s námi žije nadále alespoň její hlas.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz