Hlavní obsah
Lidé a společnost

Janis Joplin: rocková ikona doplatila na nezřízený životní styl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Janis Joplin své problémy a krizové situace řešila alkoholem a heroinem, který se jí stal osudným.

Plánovala svatbu a nahrávala nové album nazvané Pearl. Plány Janis Joplin v pouhých 27 letech ukončila smrt v důsledku předávkování heroinem v kombinaci s alkoholem.

Článek

První rocková zpěvačka

Janis Joplin začala zpívat ve svých sedmnácti letech. Do té doby muziku hodně poslouchala a když jednou zkusila zazpívat, sama byla překvapená, že jí to jde. Je charakteristická nezaměnitelným podmanivým chraplákem a divokým, nespoutaným stylem života, ve kterém nechyběly drogy, alkohol a také spousta partnerů i partnerek. Díky schopnosti zazpívat černošské blues byla považována za první rockovou zpěvačku přesto, že rockové scéně dosud dominovali muži. Proslavila se koncem 60. let 20. století zejména jako zpěvačka kapely Big Brother and the Holding Company a kromě toho byla pro veřejnost významnou osobností hnutí hippies.

Outsiderem po boku spolužáků

Janis se narodila 19. ledna 1943 v texaském Port Arthuru, měla dva mladší sourozence a prožila normální dětství v konzervativní rodině, která od svých dětí očekávala spořádané chování. Janis se ale odmítala vydat cestou slušnosti. První problémy přišly v pubertě, kdy těžce nesla, že ve škole ji spolužáci nechtěli brát mezi sebe a kluky nezajímala. Toužila po uznání, ale měla komplex ze vzhledu, se kterým nebyla spokojená. Dobře se začala cítit teprve s podobnou skupinkou outsiderů na střední škole. Rodné město opustila v 19 letech, zamířila studovat do Austinu na uměleckou fakultu texaské univerzity a zde objevila komunitu hudebníků.

Hudební kariéra

V roce 1962 se stala součástí tria The Waller Creek Boys, ale po roce odešla z univerzity, odjela stopem do San Franciska a začala zpívat v klubech. Bohužel přišel také obrovský přísun drog, který se na Janis podepsal jak po fyzické, tak po psychické stránce. Byla na dně, pohublá a na rukou měla stopy jehly po aplikaci heroinu.

Na jaře 1965 se vrátila do rodného města s odhodláním, že se závislostí skoncuje. Dlouho jí to ovšem nevydrželo. Doma zjistila, že jí chybí zpěv, znovu tedy odjela do San Franciska a tentokrát začala zpívat s kapelou Big Brother and the Holding Company. Pro její kariéru to bylo dobré rozhodnutí, které ji vystřelilo na vrchol.

Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Janis Joplin s kapelou Big Brother and the Holding Company. Zleva: David Getz, Janis Joplin, Sam Andrew, James Gurley, Peter Albin.

V roce 1967 sklidili obrovský úspěch na festivalu v Monterrey a kdo Janis do té doby neznal, nevěřícně zíral. Janis se stala hvězdou a záhy následovala pozornost médií. Bohužel, v kapele to začalo skřípat a už na konci roku 1968 oznámila, že z kapely odchází, přičemž s ní musela odehrát ještě několik koncertů. Kapela odchod zpěvačky vnímala jako podraz a po zbytek turné mezi jejími členy vládla dusná atmosféra. Zdálo se, že Big Brother and the Holding Company pro ni byl jen odrazový můstek ke kariéře a hodně lidí si znepřátelila.

Založila vlastní kapelu, Kozmic Blues Band. V kapele si prosadila dechové nástroje, ale protože fanoušci u ní byli zvyklí na něco jiného, trvalo, než si je znovu získala na svou stranu. Zaskočily ji špatné recenze, nad kterými nedokázala mávnout rukou a krizové situace opět řešila drogami a alkoholem. Závislost přestala mít pod kontrolou.

S kapelou natočila jednu z nejznámějších skladeb Piece Of My Heart a v roce 1969 vystoupili na Woodstocku, kde už byly evidentní účinky drog a alkoholu. Vystoupení se jí nevydařilo. Říká se, že ji možná rozhodila půlmilionová masa lidí nebo v sobě měla víc alkoholu než při jiných vystoupeních. Tři lidé ji prý museli podpírat a před mikrofon ji dostrkali. Kapela se rozpadla o rok později.

Plánovala svatbu a nahrávala album

Poslední měsíce života nahrávala album Pearl s již novou kapelou The Full Tilt Boogie Band, přetransformovanou z Kosmic Blues Band. Profláknutým hitem z alba je Cry Baby. Krátce před nahrávkou nového alba se zasnoubila se Sethem Morganem, kterého znala teprve pár měsíců, ale už plná nadšení a očekávání plánovala svatbu. Spousta lidí z okolí byla k tomuto vztahu skeptická a jak se později ukázalo, Seth si skutečně nakonec našel jinou ženu, takže na happy end nedošlo. Místo toho byla Janis nešťastná, a také proto po několikaměsíční abstinenci opět sáhla po heroinu, který se jí tentokrát stal osudným.

Janis Joplin byla nalezena 4. října 1970 bez známek života na podlaze ve svém hotelovém pokoji. Poslední člověk, který Janis viděl živou, byl recepční v hotelu, když si šla koupit cigarety. Příčinou úmrtí bylo předávkování heroinem v kombinaci s alkoholem.

Album Pearl bylo vydáno o čtyři měsíce později a stalo se její nejslavnější deskou. Janis stihla s kapelou nahrát všechny skladby kromě Buried Alive In The Blues. Tento song je součástí alba, ale zůstal pouze instrumentální.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz