Hlavní obsah
Rodina a děti

Méně hraček v dětském pokoji může přinést více vděčnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Přemíra hraček v dnešní době není nic neobvyklého. Děti dnes mají k dispozici mnohem více hraček než předchozí generace. Kromě klasických hraček vlastní také moderní technologické výrobky, jako jsou chytré telefony, tablety, herní konzole a další.

Článek

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že když už se rodičům daří držet množství hraček na uzdě, obvykle přijde něco, co jejich snažení zhatí. Ať už jsou to Vánoce, narozeniny, různé oslavy, návštěvy u babiček, dědečků, strýčků, tetiček, kamarádů… Najednou se hračky opět hromadí a vám na jejich uskladnění pomalu, ale jistě dochází místo. Musíte dávat pozor, kam šlapete, abyste se například nesvezli na angličácích, kterých je všude spousta, protože autíček přece není nikdy dost.

A když už děti nedostanou hromadu hraček, dostanou od babiček nemalé množství peněz za vysvědčení nebo „jen tak“, aby si mohly jít něco koupit.

Pokud děti mají přemíru hraček a nové stále přibývají, je běžné, že je děti začnou brát jako samozřejmost a už si jich tolik neváží.

Konzumní styl života

Na první pohled by se mohlo zdát, že děti mají vše, co potřebují k tomu, aby byly šťastné. Realita však může být jiná.

Velké množství hraček může mít na děti právě opačný efekt. Může vést ke ztrátě zájmu o hračky a neuváženému chování při nakládání s nimi. Když má dítě příliš mnoho hraček, může také vyvstat problém s jejich uložením a udržováním pořádku v dětském pokoji.

Zbytečné nakupování nových hraček může také ovlivnit rodičovský přístup ke konzumnímu stylu života a podporovat nezdravou závislost na nakupování. Myslím si, že mnoho rodičů věří tomu, že pokud svým dětem kupují vše, co chtějí, projevují jim lásku a péči. Avšak v dlouhodobém horizontu to může být pro dítě méně prospěšné, než si rodiče myslí.

Ne vše, co v obchodě vidíme, musíme koupit

Co tedy může rodič udělat, aby se vyhnul problémům spojeným s přemírou hraček? Především by měl být zodpovědný při výběru hraček pro své dítě. Měl by si uvědomit, že kvalita je důležitější než kvantita. Kupovat méně, ale kvalitnější hračky, které rozvíjí jeho schopnosti, může být pro dítě mnohem prospěšnější. Rodiče mohou dětem ukázat, že ne všechno, co se nachází v obchodě, musí být koupeno a mohou jim také pomoct uvědomit si, že je dobré vážit si toho, co mají.

Rodiče by se měli snažit vytvářet vztahy s dětmi, které jsou založené na jiných hodnotách než na hračkách. Trávit čas s dětmi, hrát si s nimi a podporovat jejich zájmy a záliby může být pro dítě mnohem důležitější.

A pokud děti nežádoucí nadbytek hraček dostávají od ostatních? Je jasné, že jak babičky, tak kamarádi a známí na oslavách nakupují hračky, aby děti potěšili. Můžeme jim zkusit navrhnout, aby darovali místo obrovské a drahé hračky jen drobnost nebo například nějaký zážitek, jako společný výlet nebo návštěvu nějaké zajímavé akce.

Sama se před nákupem dárků na oslavy poslední dobou ptám rodičů oslavenců, co koupit, co je žádoucí a co udělá radost. Často se mi dostává odpovědi, že nic velkého, protože už doma není místo.

Myslím si, že je zbytečné utrácet spoustu peněz za nežádoucí dárky jen proto, aby to nebylo málo nebo dokonce proto, aby nás ostatní třeba nepomluvili.

Anketa

Bojujete s přemírou hraček v dětském pokojíčku?
Ano
83,1 %
Ne
16,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 461 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz