Hlavní obsah
Rodina a děti

Sourozenecká rivalita: Jak ji pochopit a jak s ní pracovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay (White77)

Každý rodič sní o tom, aby jeho děti měly vzájemně skvělé vztahy. Bohužel se ale často stává, že sourozenci navzájem soutěží, neshodnou se a někdy se dokonce i šikanují. Co může být příčinou této rivality a jak s ní můžeme pracovat?

Článek

U nás doma je toto téma takřka na každodenním pořadu dne a řešení je mnohdy náročné. Jak máme sourozeneckou rivalitu řešit, aby se jedno z dětí necítilo ukřivděně a rivalita se tak dál neprohlubovala? Ačkoliv změnu k lepšímu nelze udělat ze dne na den, následující text přináší tipy, které mohou být nápomocné rodičům, kteří se také potýkají s rivalitou u sourozenců.

Příčiny sourozenecké rivality

Existuje několik faktorů, které přispívají ke vzniku sourozenecké rivality. Jedním z hlavních důvodů je rozdílnost osobností dětí. Každé dítě je jiné a má jiné zájmy a potřeby, což může vést k pocitu nespravedlnosti ze strany sourozence. Dalším faktorem může být nedostatek pozornosti ze strany rodičů. Pokud rodiče tráví více času s jedním dítětem než s druhým, může to vést k pocitu zanedbání a nevraživosti.

Navíc může sourozenecká rivalita být způsobena i nedostatkem prostoru a věcí, jako jsou hračky a oblečení. Pokud děti musí sdílet všechny zdroje, může to vést k pocitu nedostatku a vzniku konkurence.

Jak pracovat se sourozeneckou rivalitou?

Existuje několik způsobů, jak pracovat se sourozeneckou rivalitou. Jedním z nich je věnovat každému dítěti individuální pozornost. Rodiče by měli najít čas, aby trávili s každým dítětem samostatně a poskytovali mu prostor pro jeho zájmy a potřeby. Také by měli být pozorní k tomu, aby rozdílné zájmy a potřeby jednoho dítěte nebyly brány jako nespravedlnost vůči druhému dítěti.

Dalším způsobem, jak pracovat se sourozeneckou rivalitou, je poskytnout dětem individuální prostory a zdroje. Pokud jsou dětem poskytnuty individuální hračky, oblečení a jiné zdroje, může to pomoci minimalizovat pocit nedostatku a snížit konkurenci.

Je také důležité přijmout skutečnost, že sourozenecká rivalita je přirozenou součástí vztahu mezi sourozenci. Rodiče by měli naslouchat dětským pocitům a názorům a pomoci jim pochopit, co se v jejich vztahu odehrává. Důležité je také naučit děti, jak řešit konflikty a vykomunikovat své potřeby a pocity s druhým sourozencem.

Dalším způsobem, jak pomoci dětem vyrovnat se se sourozeneckou rivalitou, je podpořit jejich spolupráci a společné zájmy. Rodiče by měli podporovat sourozence v aktivitách, které si oba užívají, a naučit je spolupracovat a řešit problémy společně. To může pomoci snížit rivalitu a posílit vztah mezi sourozenci.

Posledním důležitým krokem, jak se vypořádat se sourozeneckou rivalitou, je být pro děti pozitivním vzorem a ukázat jim, jak se mohou vztahy mezi lidmi řešit bez konfliktů. Rodiče by měli ukazovat sourozencům, jak jednat s respektem, tolerancí a empatií vůči druhým lidem, a tuto hodnotu přenést i na vztah mezi sourozenci.

Závěr

Sourozenecká rivalita je přirozenou součástí vztahu mezi sourozenci, ale s vhodnými postupy ji mohou rodiče minimalizovat a pomoci dětem vyrovnat se s ní. Je důležité dětem naslouchat, individuálně se věnovat každému dítěti a pomoci jim naučit se řešit konflikty a spolupracovat. Pokud budou rodiče pozitivním vzorem, mohou pomoci posílit vztah mezi sourozenci a vytvořit zdravou rodinnou atmosféru.

Anketa

Také u svých dětí často řešíte rivalitu?
Ano
93,3 %
Ne
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 45 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz