Hlavní obsah
Umění a zábava

Marilyn Monroe: Sexy herečka prožila většinu dětství v pěstounské péči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Frank Powolny

Marilyn Monroe je jednou z nejznámějších a nejikoničtějších osobností filmového průmyslu v historii. Její jméno se stalo synonymem ženského šarmu, krásy a charisma.

Článek

Mládí poznamenané těžkými životními okolnostmi

Marilyn Monroe se narodila jako Norma Jeane Baker Mortenson 1. června 1926 v Los Angeles. Matka Gladys Baker ji pojmenovala po svém příteli, který ji ale ještě před narozením dcery opustil. Přes veškerou snahu o rodinný život Gladys péči o dítě nezvládala. Na vině byly duševní poruchy a pravděpodobně také fyzické vyčerpání způsobené prací na dvě směny. Malá Norma tak putovala do pěstounské rodiny, pak k příbuzným a nakonec i do sirotčince, kde strávila dva roky.

Aby až do osmnácti let Norma nemusela být v sirotčinci, krátce po šestnáctých narozeninách ji její opatrovatelka Grace Goddardová provdala za „chlapce od vedle“ Jimmyho Doughertyho. Grace se totiž stěhovala s manželem na druhý konec Ameriky a nemohli si dovolit vzít Normu s sebou.

Právě Grace přivedla Normu Jeane k filmu. Vodila Normu do kina, vyprávěla jí o hollywoodských hvězdách a básnila jí o tom, jak i z ní jednou bude hvězda stříbrného plátna. Grace se toho ale nedočkala, protože v roce 1953 zemřela na předávkování.

S Jimmym byli šťastni až do roku 1944, kdy byl Jimmy přijat k Obchodnímu námořnictvu a poslán do Jižního Pacifiku. O pár měsíců později si Normy všiml fotograf David Conover, který přispíval do časopisu Yank magazine. Do Normy se zamiloval a odstartoval její kariéru v modelingu, ale chtěla se stát také herečkou. Když se v roce 1946 vrátil Jimmy domů, rozvedli se.

Kariéra Marilyn Monroe

V roce 1946 podepsala smlouvu s Twentieth Century-Fox, již pod přezdívkou Marilyn Monroe. Brzy se stala jednou z nejvýznamnějších hereček té doby a její popularita neustále rostla. Její vystupování na plátně bylo plné přirozené sexuální přitažlivosti a neodolatelného humoru.

Když se v roce 1954 provdala za baseballovou hvězdu Joea DiMaggio, doprovodná publicita byla obrovská. Ovšem o necelý rok později se manželství rozpadlo a Marilyn začala být se svou kariérou nespokojená.

Znovu se provdala v roce 1956 za dramatika Arthura Millera. Toto manželství se rozpadlo o 5 let později.

Za svoji kariéru natočila celkem 30 filmů a jeden zůstal nedokončen.

Vedle tří manželů měla celou řadu milenců, mezi nimiž byli synové Charlese Chaplina, bratři Kennedyové, herecký agent Johny Hyde, filmový magnát Howard Hughes. Podle dostupných údajů za svůj život prodělala na patnáct potratů.

Jedním z nejznámějších momentů v kariéře bylo její zpívání „Happy Birthday“ americkému prezidentovi Johnu F. Kennedyho v roce 1962. Tento okamžik se stal ikonickým a je považován za jeden z nejvíce památných vystoupení v dějinách showbyznysu.

Symbol svobody a emancipace

Marilyn Monroe byla také symbolem ženské svobody a emancipace. V době, kdy byla společnost stále konzervativní a očekávala od žen konformitu, Monroe se nebála vyjadřovat svou sexualitu a nezávislost. Její ikonická fotka, na níž pózuje ve vzdušných šatech, se stala symbolem osvobození žen.

Ikona módy

Marilyn Monroe nejenže ovlivnila svět filmu, ale také se stala ikonou módy. Její styl a eleganci inspirovaly ženy po celém světě. Její ikonický vzhled, blond vlasy a smyslné rty jsou stále vnímány jako symbol ženské krásy a lákavosti. Její obrazy jsou stále často citovány ve světě módy a její styl se stal nekonečným zdrojem inspirace pro návrháře.

Bohužel, Marilyn Monroe zemřela v roce 1962 ve věku pouhých 36 let. Její smrt byla oficiálně prohlášena za sebevraždu předávkováním.

Marilyn Monroe byla osobností, která bojovala s vlastními démony. Ačkoliv její život byl plný osobních tragédií a emocionálních výkyvů, nezměnilo to fakt, že se stala jednou z nejvíce vzrušujících a ikonických žen své doby.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz