Hlavní obsah
Lidé a společnost

Anketa odhalila, že více než polovina mužů volí čůrání vsedě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Přednedávnem jsem psala článek o tom, jaká je to pohroma, když se kluci netrefí do záchodu. Článek jsem psala s nadsázkou a na konec jsem přidala anketu, ve které jsem zjišťovala, kdo čůrá vsedě a kdo vestoje. Výsledek byl pro mě překvapivý.

Článek

Ukázalo se, že více než polovina respondentů upřednostňuje čůrání vsedě. Ano, čtete správně. Tito muži se možná přidávají k feministické revoluci a vyjadřují tím podporu genderové rovnosti.

Za tradičním způsobem čůrání stojí stereotypy a patriarchální normy, které se předávají z generace na generaci. Muži, kteří volí čůrání vsedě, však ukazují, že tato norma není nedotknutelná a může být změněna.

Níže se můžete podívat na to, jak dopadlo hlasování v anketě z mého původního článku. Co se týká konkrétních čísel, 864 mužů si rádo sedne a 727 raději postojí.

Foto: Epicwoman

Důvody, proč muži při čůrání rádi sedí, mohou být různé.

Hygiena

Jedním z důvodů, proč se muži rozhodnou pro čůrání vsedě, je snaha o větší hygienu. Čůrání vsedě minimalizuje riziko rozstřiku moči po okolí a toaleta díky tomu zůstává čistoskvoucí.

Pohodlí

Pro některé muže je zkrátka pohodlnější sedět, zejména tehdy, pokud jsou unavení, mají nějakou zdravotní indispozici nebo si na toaletě chtějí třeba číst.

Boj proti patriarchálním normám

Někteří muži, kteří se rozhodli pro čůrání vsedě, vyjadřují svůj odpor proti patriarchálním normám, které omezují muže a diktují jim, jak se mají chovat. Tento způsob čůrání je pro ně symbolem rovnosti a boje proti genderovým stereotypům.

Boj proti stigmatizaci

I když se více mužů rozhoduje pro čůrání vsedě, stále můžete zaslechnout, že tento způsob čůrání je určen pouze pro ženy. To může způsobovat potíže například na veřejných toaletách, kde muži mohou být vystaveni posměchu a kritice ze strany jiných mužů.

Jak je ovšem patrné z ankety v mém článku o tom, když se kluci netrefí, čůrání vsedě rozhodně není jen pro ženy.

Každopádně, nejdůležitější je, aby se každý při čůrání cítil dobře, ať už vsedě nebo vestoje.

Anketa

Pokud jste muž a čůráte vsedě, jaký k tomu máte důvod?
Hygiena.
29 %
Pohodlí.
62,3 %
Boj proti patriarchálním normám.
4,3 %
Nutí mě žena. Toaleta je pak prý čistší a voňavější.
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 69 čtenářů.

Milé ženy a muži, pokud máte nějaké další poznámky, nápady či doporučení týkající se tohoto tématu, neostýchejte se a napište do diskuze pod tímto článkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz