Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pražská nej: nejmenší dům, nejkratší ulice a největší zvonohra

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Epicwoman

Nejmenší dům v Praze byl postaven roku 1853.

Kuriozity a rekordy mě vždy lákaly, a proto vás prostřednictvím tohoto článku provedu třemi místy v Praze, která se pyšní přívlastky nejmenší, nejkratší a největší.

Článek

Nejmenší dům v Praze sloužil jako nevěstinec

Nedávno mě moje kroky dovedly k nezvykle malému domku se zelenou fasádou, který se nachází na adrese Anežská 1043/4, nedaleko Anežského kláštera. Původně byly v domku dvě místnosti za sebou, ke kterým roku 1862 přibyla ještě třetí místnost. Dnes byste za vstupními dveřmi našli pouze průčelí původní stavby. Stavba široká 2,25 m je dnes památkově chráněná a dříve prý sloužila zhruba 40 let jako nevěstinec.

Nejkratší ulice je dlouhá 27 metrů

Nejkratší pražská ulice se nachází na Kampě a nese název Jiřího Červeného, který založil legendární kabaret Červená sedma. Jiří Červený v roce 1962, měsíc před smrtí, napsal báseň o tom, že by si přál, aby po něm byla pojmenovaná nejmenší ulice v Praze. Teprve roku 2001 se o splnění snu zasadil novinář Jan Petránek. Níže cituji úryvek z básně Jiřího Červeného Moje ulička.

Tak poslyšte mne vzácní páni, mám aspoň jedno malé přání:
Na Kampě jest jedna ulička, tak úzká a tak maličká,
do Hroznové tam vede z Kampy, nejsou tam čépé, nejsou lampy.

Je to jen jaksi malý průchod tak malý jako je můj důchod.
Nešlo by udělati z něho na moji počest uličku Jiřího Červeného?
Tam duch můj byl by jako zašit a tam bych po smrti moh strašit…

Foto: Epicwoman

Nejkratší ulice v Praze je zároveň velmi úzká.

Pražská Loreta a největší zvonohra

Pokud se vydáte na Loretánské náměstí na Hradčanech, zamiřte k Pražské Loretě a všimněte si věže nad hlavním vstupem. Právě v ní se nachází největší barokní zvonohra nejen v Praze, ale také v Evropě. Jejím strůjcem se stal v roce 1694 hodinář Petr Neumann. Součástí zvonohry je třicet zvonů a zvonků, ale hraje jich pouze 27, protože tři nejmenší zvonky jsou pouze na ozdobu.

Jak je uvedeno na webu Lorety, díky automatu zvonohry si zde denně, každou celou hodinu, kdy je Loreta otevřena, můžete užít poslech melodie barokní mariánské písně Tisíckráte pozdravujem tebe.

Foto: Epicwoman

Ve věži pražské Lorety se ukrývá největší zvonohra Evropy.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz