Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet: Dalimilova rozhledna v Jeseníkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Epicwoman

Dalimilova rozhledna je replikou původní rozhledny na Králickém Sněžníku.

Místo jako z pohádky a krásný cíl pro výlet s dětmi. My jsme na Dalimilovu rozhlednu vyrazili pěšky od horské chaty Paprsek.

Článek

Dovolenou s dětmi trávíme v Jeseníkách na chalupě, v jejíž bezprostřední blízkosti protéká řeka Morava, ke které si děti chodí stavět hráze. Protože bydlíme na úplné samotě, denně vyrážíme na výlety autem. Náš poslední výlet se ubíral k horské chatě Paprsek a odtud jsme měli v plánu dojít na dva kilometry vzdálenou Dalimilovu rozhlednu.

Ráno jsme si sbalili všechny potřebné věci na celý den, nasedli jsme do auta a vyrazili k oblíbené turistické chatě Paprsek. Cesta autem nám trvala 30 minut a vyjeli jsme až nahoru, k chatě. Cesta nahoru je úzká a pokud jede auto v protisměru, vyhýbání se není zrovna pohodlné, ale ne nemožné. Jako turistka bych tento výjezd až nahoru brala jako potupu, ale pro výlet s dětmi jsme tuto možnost uvítali.

Nahoře jsme zaparkovali a kouzelnou Dalimilovu rozhlednu jsme viděli už z Paprsku. Byla jsem nadšená, protože při pohledu, který se nám naskytl, jsem si opravdu připadala jako v pohádce. Navíc, když jsem byla na Paprsku naposledy, žádná rozhledna, ke které vede krásná, udržovaná cestička, tady nestála, ani nebyla rozestavěna.

Foto: Epicwoman

Z Paprsku jsou vidět krásné výhledy.

Děti si chvíli hrály na místním hřišti a poté jsme si dali k obědu vyhlášené borůvkové knedlíky v místní restauraci. Když jsme poobědvali, pomalu jsme vyrazili po zelené značce k rozhledně.

Borůvky, houby a pěkný les

Cestou z Paprsku jsme se procházeli mezi borůvčím, pár borůvek jsme si nasbírali a pak jsme pokračovali dál. Zvolili jsme cestu pěkným lesíkem podél cesty, s mechem jako koberec. Našli jsme nějaké hříbky, které sice byly často červivé, ale radost z nalezení i tak veliká.

Po nějaké chvíli jsme les opustili a šli jsme po cestě. Netrvalo to dlouho a před námi se vynořila kamenná rozhledna na vrcholu Větrov (918 m.n.m), ke které nám zbýval menší kopec.

Dalimilova rozhledna je replikou rozhledny, která původně stála na Králickém Sněžníku, ale ta byla zbořena v roce 1973.

Nahoru vystoupáte po 168 schodech

Dalimilovu rozhlednu nechal v roce 2018 vybudovat pan Dalimil Mika, po němž rozhledna nese svůj název. Na vrchol rozhledny vede 168 schodů, z toho 130 žulových. Každý žulový schod váží 250 kg.

Po výstupu se můžete kochat výhledy na Staroměstsko a okolní masivy Rychlebských hor, Hrubého Jeseníku a Králického Sněžníku.

Když jsme se vrátili zpět na Paprsek, nakoukli jsme ještě do místní dřevěné kaple sv. Kryštofa, vysvěcené v roce 2009.

Foto: Epicwoman

Také kaplička na Paprsku stojí za návštěvu.

Tento nenáročný výlet jednoznačně doporučuji. Z mého pohledu jde o ideální výlet s dětmi, který, pokud byste měli zájem, lze absolvovat i na kolech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz