Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jsou Češi šťastnější než Japonci? Záleží na úhlu pohledu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Photo by Sorasak on Unsplash

Ulice v japonském městě Kjóto

Na první pohled jsou Češi šťastnější než Japonci. Svědčí o tom řada statistik. Je tomu ale opravdu tak?

Článek

Dle výroční zprávy OSN o štěstí je Česko šťastnější než Japonsko. Česko se umístilo na 18. místě, Japonsko na 47. místě. Výroční zpráva OSN bere v potaz faktory jako jsou sociální vazby, míra životní spokojenosti či HDP. Následně ukazatele vyhodnotí a sestaví žebříček nejšťastnějších zemí.

Problém s měřením štěstí

Dle Deanna Elstrom je na výzkumech štěstí jeden závažný problém. Abstraktní termín jako štěstí většinou reflektuje západní kulturní perspektivu. Pro Japonce je ideálním životním stavem udržování stability a rovnováhy. Zdroj štěstí neleží v dosažení „mého snu“, ale ve vyhýbání se extrémům, ať už pozitivním nebo negativním. Pro člověka na západě je štěstí spojeno spíše s osobním úspěchem. Dle Elstrom je tato odlišnost zakořeněně v odlišném typu kultur. Japonská kultura je spíše kolektivistická a západní kultura je spíše individualistická. Když se Elstrom zeptala Japonců na jejich důvody ke štěstí, dostala následující odpovědi:

„Nemám žádnou závažnou nemoc a všechno je normální.“

„Nikdo v mé rodině není nemocný, takže žijeme běžný život.“

„Nejsem nespokojen, takže může žít normálně.“

Tato tendence spojovat osobní spokojenost s rovnováhou a stabilitou vysvětluje, proč se Japonsko umísťuje spíše uprostřed žebříčku štěstí. Pro Japonce je důležité udržovat ve vztahu ke svému okolí rovnováhu, nikoliv dosahovat opojných pocitů úspěchu.

Kultury nejsou homogenní

Tato srovnání nám ukazují, že pocit spokojenosti je kulturně podmíněný fenomén, který odráží hodnoty a přístupy každé společnosti. Proto se nemůžeme spoléhat jen na statistiky, ale měli bychom hledat hlubší pochopení toho, co štěstí pro danou kulturu znamená, a respektovat různé přístupy k němu.

Na závěr se zeptám vás, čtenářů: Myslíte si, že má smysl tak abstraktní pojem jako štěstí měřit?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám