Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo je Čech, ať zvedne ruku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Erik Papík

Obrázek českého pasu

V České republice žije hodně cizinců. Nemálo z nich usiluje o nabytí českého občanství. Jsou tedy „Čechy“, nebo jsou pouze cizinci s českým pasem? Záleží na tom, jak se definujeme.

Článek

Nedávno jsem koukal na zajímavé video od Američanky Jeniffer z Dream Prague, která žije v Praze. Jennifer se aktuálně snaží získat české občanství a mluví o tom ve svém videu. Poukazuje na to, že i když získá české občanství, bude pořád vnímána jako Američanka s českým pasem, nikoliv jako Češka. Říká, že v Americe je to jinak. Když někdo získá americký pas, stane se automaticky Američanem. Proč je česká identita vázaná na místo narození a americká ne?

Záleží na tom, jak se definujeme

Dle teorie sociálního konstruktivismu je sociální realita výtvorem lidské mysli. Kým jsme, záleží na tom, jak se definujeme. A to jak individuálně, tak kolektivně. Když řekneme, že Čechem je ten, kdo má český pas, tak i Američan anebo Vietnamec se stanou najednou Čechy. Upravili jsme kolektivní definici Čecha a najednou do té definice zapadá více lidí. Nesmíme ale zapomínat, že kolektivní definice mají i individuální rozměr. Pro každého z nás může „Čech“ znamenat něco trošku jiného. Kdybychom se 1000 „Čechů“ zeptali, co pro ně znamená „Čech“, tak pravděpodobně bychom dostali 1000 víceméně rozdílných odpovědí. Ať už na to jdeme kolektivně nebo individuálně, sociální realita a identita jsou flexibilní a záleží na subjektivní definici.

Amerika je „tavící kotel“ kultur

USA je země imigrantů a kolektivní identita Ameriky se často připodobňuje k „tavícímu kotli“ kultur. Tento pojem označuje proces, v rámci kterého se velmi rozmanité kultury s různými prvky „přetavují“ v jeden společný celek. Do Ameriky přicházeli lidé různých národností, kteří se vědomě „ztotožňovali“ s americkou národní identitu. Jinými slovy se z nich stávali Američané. Samozřejmě musíme brát na vědomí i individuální úroveň, neboť každý Američan může chápat národní identitu trošku jinak. Obecně lze ale říci, že americká národní identita je v porovnání s tou českou flexibilnější a otevřenější. Proč? Protože si ji Američané tak definovali. Vlastně na tom nic komplikovaného není.

Pokud vás toto téma zajímá, určitě se podívejte na videa od Jennifer z Dream Prague. Kromě videí o kultuře a identitě natáčí také videa o české historii, která jsou velmi informativní. Když o naší vlastní kultuře vypráví „outsider“, dostáváme trošku jiný a o něco zajímavější pohled na věci.

Na závěr položím otázku Vám, čtenářům. Co pro Vás znamená slovo „Čech“? Jak vnímáte národní identitu vy? Je to něco jasně definované, nebo je to něco flexibilní?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám