Hlavní obsah
Rodina a děti

Babiččino okénko: Trocha čísel neuškodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Článek uvádí pár vybraných statistik ohledně generačního porovnání dnešních žen a jejich matek - babiček.

Článek

Stát se babičkou dnes je určitě jiné než stát se babičkou v době, kdy dnešní babičky byly maminkami. Pro porovnání jsem zabrousila do statistických dat. Protože jsem léta pracovala v Českém statistickém úřadu, tak si snad na takové porovnání některých zajímavých dat mohu troufnout. Tak uvidíme, zda i vás tohle porovnání pobaví.

VĚK POPRVE VDÁVJÍCÍCH SE NEVĚST VZRŮSTÁ

V roce 1961 se dívky poprvé vdávaly průměrně okolo 22. roku věku. Po roce 1989 však nastal zlom a průměrný věk nevěst v době jejich prvního sňatku začal stoupat. Nárůst průměrného věku nevěst při prvním sňatku vzrostl na 27,3 v roce 2002. Do roku 2012 vzrostl o další 2,3 roku na 29,6 roku.

PORODNOST KLESÁ

I když se v posledních letech bilance porodnosti trochu vylepšuje, stále mají dnešní ženy oproti generaci babiček co dohánět: Tak například v roce 1975 připadalo na 1000 obyvatel 19,1 živě narozených dětí, v roce 2010 jen 11,1 dětí a v roce 2003 jich bylo 9,2.

POTRATŮ UBÝVÁ

Potěšující je pokles, i když s mírnými výkyvy, potratů. Na 1000 obyvatel připadlo v roce 1975 7,6 potratů, v roce 2010 to bylo jen 3,7 potratů. A v roce 2003 bylo na 1000 obyvatel 4,15 potratů.

STÁLE VÍCE DĚTÍ SE NERODÍ V MANŽELSKÉM SVAZKU RODIČŮ

Dominantním trendem dnešní doby je nebývale vysoký nárůst podílu dětí, narozených mimo manželství. Zatímco před sto lety to bylo každé deváté dítě, nyní je to zhruba každé třetí. V roce 1975 bylo mezi živě narozenými takových dětí 4,5 %, v roce 2010 to bylo udivujících 40,3 %. Podle současných dat přišlo na svět mimo oficiální svazek 34,5 % chlapců a děvčat.

LÉKLAŘSKÁ PÉČE O RODIČKY A NOVOROZENCE JE NA SVĚTOVÉ ÚROVNI

Již po léta je u nás tradičně lékařská péče o rodičky i o narozené děti na špičkové úrovni, dnešní maminky mají stále vyšší pravděpodobnost, že jim ani při porodu ani v novorozeneckém či kojeneckém věku dítě nezemře. Na 1000 porodů se snížil počet mrtvě porozených dětí a snížil se počet úmrtí novorozenců i úmrtí kojenců. Podílem počtu dětí živě narozených, avšak zemřelých do 28. dne po porodu na 1000 živě narozených, je Česko se svými 1,6 ‰ za rok 2009 na světové špici.

DNES SE ŽENY POPRVÉ VDÁVAJÍ POZDĚJI A DOŽÍVAJÍ SE VYŠŠÍHO VĚKU

Ženy se dnes sice stávají matkami ve vyšším věku, než tomu bylo u jejich matek, ale vzhledem ke zvyšující se naději dožití se tento rozdíl svým způsobem vyrovnává – dnes se ženy babičkami stávají sice ve vyšším věku, ale zase v průměru se i vyššího věku dožívají. Jestliže v roce 1974 měly ženy naději dožít se 74 roků, v roce 2010 to bylo již 80,6 roků. A v roce 2017 to bylo 82,1 roku.Tedy oproti roku 1974 se v roce 2017 ženy poprvé vdávaly zhruba o 5 let později a dožívaly se o 8 roků déle.

Zdá se, že vývoj nejde zadržet, je často i pozitivní, ale mnoho ukazatelů naznačuje i problematický vývoj. Tak snad to dobře zvládneme, populace se zvýší, generační problémy nebudou vážné a další generace bude vzkvétat. Fandíte tomu také tak jako babi Evi?

Poznámka: všechna zde uvedená data jsou z veřejných zdrojů na stránkách Českého statistického úřadu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz