Hlavní obsah
Lidé a společnost

Metro - pokračování 7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Pokračování příběhů a postřehů z pražského metra.

Článek

Zprvu jezdila jen jedna linka metra a končila na Budějovické. Museli jsme ještě na autobus. Kdysi tenkrát přijel jednou můj muž pozdě v noci, z flámu. Zastihla jsem ho, jak si, hlavu v dlaních, stěžuje. Pořád opakoval: „Nic už není, jak bývalo.“ Já na to: „Soucítím s tebou. Ale potřebuješ-li se svěřit, tak rychle, jinak odcházím spát.“ Nakonec se rozpovídal: Jak byl společensky unavený, zaspal a přejel. Autobus ho vyklopil uprostřed polí a on bloudil zabláceným, rozestavěným sídlištěm domů. Teskně vzpomínal: „To se dřív nemohlo stát.“ Pravda, když průvodčí v noční tramvaji viděl mládence s aktovkou, často ho u studentské koleje upozornil, že je doma. A tak jsem k muži pravila: „Opravdu nic není, jak bývalo. Dnes už ti těžko někdo řekne: Študente, vystupovat!“ Je to dobře, že se věci mění. Teď je konečná až u nás v Hájích. A proto dobrá zpráva pro mého muže: Dnes již nemůžeš přejet!

- oOo -

I když metro jezdí pod zemí, je v každé roční době jiné. Nevěříte? V jarním metru obvykle potkám alespoň jednou ženu s kvetoucím šeříkem, někoho s košíkem, ze kterého vykukuje kotě nebo štěňátko, a významně vzroste počet muchlujících se zamilovaných párů. Letní metro rozezvučí hovory cizinců, tempo není tak uchvátané (turisté obvykle nespěchají) a zní smích omladiny s obrovskými batohy na zádech. Na podzim je velká nepříjemnost s chřipkami: vagóny jsou plné kýchajících a smrkajících. Patří sem i houbař s parádním úlovkem, kterému ostatní s obdivnou závistí nakukují do koše. Zimní metro má půvab večer, kdy se naplní dámami v toaletách a v oblaku luxusních vůní. Doprovází je partner, k dámě pozornější než jindy. Milí jsou mladíci s motýlkem, kteří cestou do tanečních, vedou světácké řeči. Jejich tanečnice v nadýchaných šatech bdělým okem střežívá garde. Které metro máte nejraději Vy?

- oOo –

Metro vám někdy může posloužit i jako zubní ordinace. Nevěříte? Můj kolega tomu také nevěřil, až do té doby, kdy jel do práce. Spokojeně seděl, četl noviny a žvýkal. Ano - žvýkačku Orbit bez cukru, kterou doporučuje přímo Česká stomatologická komora. „Prospějte zdraví svých zubů,“ nabádala reklama na stěně vagónu. A kolega chtěl udělat něco pro své zuby, aby byly zdravé a zářivě bílé. Leč ouha - žvýk, žvýk - a šestka vlevo dole zůstala ve žvýkačce. Ani to moc nebolelo. Ujistil mě, že šlo o docela příjemnější zákrok, než kdyby mu zub trhali na zdravotním středisku. Pyšně všem ukazoval vytažený zub, který si schoval jako raritu pro svoji malou dcerku. Když jsem se druhý den ptala, co Kačenka na to, pravil: „Člověče, ona jásala. Vyměnila se mnou ten zub na cenný exemplář své sbírky kartiček.“ Takže jak vidno, metro může zprostředkovat i takový výhodný směnný obchod.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz