Hlavní obsah
Názory a úvahy

Metroviny, příběhy z metra: Není angličtina místo češtiny zbytečná?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

111. Metrovina příběhů a postřehů z pražského metra se zamýšlí nad nevhodném a zbytečném užívání angličtiny místo češtiny v rozličných názvech.

Článek

Nevím, jak vás, ale mě docela štve, jak se do naší libozvučné češtiny vloudila anglická slova, která často zcela nevhodně trčí z různých nápisů, názvů, reklam a sloganů. Vždyť třeba až příště pojedete metrem, podívejte se po stěnách vagónu na reklamy a jistě mi dáte za pravdu. Nebo až z metra vystoupíte, projděte se Prahou a všímejte si těch názvů: to není „Kavárna u Michala“, ale „Mike´sCafeteria“, to není „Pekárna“, ale „Bakery“ a kdovíjaké jiné - nazvěme to něžně - podivnosti. Že nás to masíruje dokonale, to mi potvrdila mladší dcera, když tuhle pravila: „Člověk je z té angličtiny úplně zblblej“. Přišla do knihkupectví a tam četla upozornění: Kalendář „lejdy“ k dostání zde. Až po třetím čtení a přemítání, která že to „lady“ vydala svůj kalendář - že by nějaká top modelka nebo pop zpěvačka? - jí došlo, že čte opravdu čistě český text, který jí upozorňuje, že vyšel kalendář s obrázky milovaného Josefa Lady. Chudák pan malíř se asi v hrobě obrátil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz