Hlavní obsah
Lidé a společnost

Metroviny, příběhy z metra: O protislužbě slepého vidoucím kamarádům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

104. Metrovina příběhů a postřehů z pražského metra si všímá zajímavé služby jednoho nevidomého cestujícího vidoucím spolupracovníkům či kamarádům.

Článek

Pro nevidomého člověka je přeprava hromadnou městskou dopravou často přímo hrdinským kouskem. Vyprávěla mi dcerka, která se o handicapované lidi stará z profese, jak jsou slepým lidem při cestování šikovnými pomocníky vycvičení psi. Ani jsem netušila, kolik tras a jak rychle si takový hafan umí perfektně zapamatovat a pána pak tudy bez problémů třeba přes celou Prahu a třeba i metrem provést. Když je potřeba, většinou ochotně pomohou i ostatní cestující. A strašně mě potěšilo zjištění, že zase slepci dovedou pomoci na oplátku i těm „vidoucím“. Třeba jako jeden pán v černých brýlích s bílou hůlkou, kterého si všimnul můj muž. Vešel do vestibulu metra. Šel najisto, zřejmě naučeným způsobem, přímo ke stojanům s posledním vydáním ranního Metra. Vycvičeným pohybem prstů hbitě odpočítal několik výtisků novin a spokojeně vešel do metra. Doma jsme se shodli na tom, že ty noviny veze zřejmě kamarádům, kteří na rozdíl od něho si je mohou přečíst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz