Hlavní obsah
Lidé a společnost

Byla Olga Hepnarová první teroristka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smutné výročí 50 let od tragédie.

Článek

Dne 10. července 1973 se odehrála v ulici Obránců míru dnes třída Milady Horákové před číslem 9 tragédie, která neměla v tu dobu obdoby.

50 let od tragédie na kterou nelze zapomenout.Připomeňme si všichni tento čin, který se neměl stát.

Psychicky nemocná osoba nenáviděla lidi. Chtěla se jim pomstít.Nebyla schopna kontaktu s lidmi a byla osamocená. Co vše se odehrává osamoceným lidem v jejich hlavě? Měla rovněž problémy se svojí nejasnou sexuální orientací. Nevěděla kam vlastně patří a sama o sobě prohlásila, že je sexuální mrzák. Měla problémy i se vztahy ve své rodině.

V době, kdy navštěvovala základní školu, byla hospitalizována na psychiatrii.Je otázka, zda tehdy lékaři nepochybili při jejím propuštění. Tenkrát byla medicína na úplně jiné úrovni a lékaři měli tehdy svázané ruce. O psychických problémech bylo tehdy vlastně zakázáno mluvit.Mohla trpět schizofrenií.

Hepnarová měla svůj útok automobilem naplánovaný dopředu. Nechtěla se stát pouze neznámou sebevražedkyní, ale chtěla se stát známou osobou. Chtěla, aby se o ní psalo a také chtěla, aby se na ní nikdy nezapomnělo.

To se jí opravdu povedlo. Zabila osm lidí , dalších šest utrpělo těžká zranění a dalších šest lidí bylo lehce zraněno.

Její první plán bylo vykolejení rychlíku nebo odpálení výbušniny na místě, kde se vyskytuje hodně lidí. Další její zvrhlý nápad byl ten, že si pořídí střelnou zbraň a bude střílet do lidí. Všechny tyto nápady měly obtížnou proveditelnost a z toho důvodu od nich ustoupila.

Půjčila si v půjčovně nákladní automobil Praga a hledala místo, kde bude dost lidí.Vjela na tramvajovou zastávku Strossmayerovo náměstí přímo do davu lidí, kteří čekali na tramvaj.

Tito konkrétní lidé jí nikdy nijak neublížili. Pouze byli ve špatnou dobu na špatném místě.

Hepnarová se k činu přiznala a byla na svůj čin hrdá. Z toho je jasně vidět, že měla být její psychiatrická hospitalizace mnohem delší, pravděpodobně doživotní.

Jenže žádné kdyby nevrátí obětem jejich život a těžce zranění lidé se tím neuzdraví. Při soudním procesu Hepnarová přijala svůj trest. Trest smrti oběšením za trestný čin vraždy. Její matka tehdy požádala o prezidentskou milost, která byla zamítnuta.

Olga Hepnarová byla poslední ženou, která byla na území Československa popravená.

Domnívám se, že se jedná o první teroristický útok, kde jako zbraň sloužil automobil.

Takové neštěstí se stalo nedávno také v Bratislavě, kde čekali na zastávce studenti, kteří již nikdy nikam nedojeli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám