Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kolik jahod je v jahodové kaši?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eva Nachtmannová

Kaše X Chia & Jahoda lyo obsahuje 45 % lyofilizovaných jahod (detail lyo jahodové kaše)

Kolik jahod musí být v kaši, abychom ji mohli označit jako jahodovou?

Článek

Na začátek se s vámi podělím o vtip. Superkaše Jablečný štrůdl by se dala klidně pojmenovat jako Superkaše Skořicová, neboť obsahuje jedno procento skořice. Tolik procent - 1, někdy i 1,2, 1,5 nebo 1,9 - obsahují kaše v supermarketech. A hrdě nesou označení jahodová, malinová, borůvková. Uznejte sami, tady něco nehraje. Klidně by se supermarketové kaše daly nazvat i jako mléčná. Obsahují o dost více sušeného mléka neob syrovátky než hlavní složky, po kterém jsou pojmenované.

Nastává prostor pro věčné lavírování, kolik procent musí být v jahodové kaši, aby se dala označit za jahodovou? Jedno procento je skutečně málo, sto procent hodně, neboť by nešlo o kaši, nýbrž o samotné ovoce.

Kolik procent musí být v jahodové kaši?

Například český výrobce zdravé výživy Anlenia.cz se kloní k obsahu jahod v jahodové kaši nejméně z desetiny, aby se o dané kaši dalo mluvit jako o jahodové. Nebojí se extrému a s 45procentním podílem lyofilizovaných jahod vyrábí Kaše X. Pod neutrálním označením se skrývá kaše smíchaná ze tří surovin - bezlepkových ovesných vloček, chia semínek a lyofilizovaného ovoce.

Kaše X jsou jednodruhové, tj. nejsou v nich kombinace ovoce a dalších příchutí jako je třeba čokoláda nebo hojně oblíbený kokos. V případě míchaných kaší se zlevňuje samotná směs. Přeci jen kokos nebo čekanková vláknina je podstatně levnější než lyofilizované ovoce.

Sušené jahody

Jahody se suší prostřednictvím vzduchu. Podle typu je vzduch různě teplý, někdy až horký. Mezi časté způsoby patří sušení v sušice, v troubě, na síťce nebo v sušárnách. Podmínkou je nařezání jahod na tenké plátky. Nevýhodou je dlouhý proces sušení. Například v troubě jde až o sedm hodin. Od některých metod sušení se již upouští. To je především při sušení jahod na síťce vystavené slunečním paprskům. Pomalu sušené jahody jsou často náchylnější na plísně.

Lyofilizované jahody

Lyofilizované jahody jsou v současnosti velkým hitem. Potažmo veškeré ovoce, zelenina, ale třeba i houby (ano, i houby se lyofilizují). Lyo jahody stačí zalít vodou (nebo jinou tekutinou) a vypadají jako čerstvě utržené ze zahrádky.

Jahody prošlé lyofilizací jsou v různých velikostech. Od celých jahod, přes půlky, plátky, větší kousky, drť až prášek. Pro přímou konzumaci není jahodová drť nebo lyofilizovaný prach vhodný. Drť a prach se hodí do jahodových kaší. Jahody nakrájené na plátky, půlky a celé, jsou úžasné pro přímou konzumaci. Lze je chroupat jen tak, jako třeba chipsy, ale také zalít vodou, přidat do jogurtu nebo třeba do jablečného štrůdlu (o tom, ale třeba někdy příště v jiném příspěvku).

Jahody jsou úžasně variabilní a jahodové kaše jsou v Česku mimořádně oblíbené. Téměř všichni výrobci, jimž se díváme pod pokličku do jejich kuchyně, ehm výrobny, jahodové kaše mají ve své nabídce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám