Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jenny z filmu Forrest Gump: Krásná herečka stárne s grácií, vrásky jí nevadí. Má ale smůlu v lásce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stable Diffusion, DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Ačkoliv postavu Jenny Curran ve filmu Forrest Gump mnoho diváků nenávidělo, z její představitelky Robin Wright snímek takřka přes noc učinil hvězdu. Herectví se úspěšně věnuje dodnes, v lásce jí ale štěstí nepřálo.

Článek

Začínala jako tanečnice a modelka

Robin Wright, která se proslavila rolí Jenny Curran v dnes již legendárním snímku Forrest Gump, se narodila 8. dubna 1966 v americkém městě Dallas ve státě Texas. Její matka pracovala jako kosmetická poradkyně a otec byl zaměstnán ve farmaceutické firmě na vedoucí pozici. Když byly malé Robin pouhé dva roky, manželství Wrightových se rozpadlo. Spolu se starším bratrem Richardem a svou matkou se následně odstěhovali do Kalifornie, kde Robin Wright vyrůstala.

V 9 letech se začala věnovat tanci a snít o tom, že jednou stane na jevišti. Už na střední škole zkoušela prorazit jako modelka. V oboru začala ve svých 14 letech a později se jí začalo dařit, a díky tomu mohla fotit v Evropě i jinde ve světě. Při své práci okusila i temnou stránku modelingu, kdy jsou dívky pod velkým tlakem a na jejich vzhled jsou kladeny vysoké nároky. Robin Wright se v jednom z rozhovorů svěřila, že zažila i situaci, kdy ji fotograf vyzval k sundání trička. Když tak učinila, odmítl ji kvůli tomu, že se mu její prsa zdála moc malá. S psychikou dospívající dívky takové věci umí zamávat. Herečka smutně poznamenává, že podobné věci se dějí i dnes, od 80. let se toho podle ní moc nezměnilo.

Proslavila ji role Jenny ve filmu Forrest Gump

Časem Robin Wright „přesedlala“ z modelingu na herectví. Debutovala v roce 1983 v americké televizní telenovele Santa Barbara. Zajímavostí je, že zprvu na nabídku na natáčení odmítla, nakonec se ale nechala přemluvit – a dobře udělala. U filmu se jí povedlo uchytit, i když zpočátku producentům vadil její texaský přízvuk a také musela dřít 16 hodin denně. V roce 1987 natočila fantasy snímek Princezna nevěsta, který se ve Spojených státech amerických stal hitem. Její herecký výkon si pochvalovali nejen diváci, ale i filmoví kritici.

Její nejslavnější rolí dodnes zůstává Jenny Curran v dnes již legendárním snímku Forrest Gump. Z filmu, který jeho samotní producenti zpočátku podceňovali, a dokonce „osekali“ jeho rozpočet, se stal kultovní oscarový snímek a kasovní trhák. Dalo by se říct, že z Robin Wright přes noc učinil hvězdu světového formátu. Na natáčení vzpomíná ráda, v show Drew Barrymore se svěřila, že Tom Hanks ji neustále rozesmával, jednou se dokonce na natáčení počůrala smíchy. A jakou scénu má nejradši? Na to odpověděla při své návštěvě festivalu v Karlových Varech: „To je jasné, když jsem šňupala lajny kokainu a pokoušela se skočit z balkonu.“

V roce 1997 se objevila v romantické komedii Jak ta je úžasná, kde si zahrála po boku svého tehdejšího manžela, Seana Penna. Herečka je také známá jako představitelka Claire Underwood v populárním seriálu Dům z karet. Právě za ni obdržela jako vůbec první herečka v historii Zlatý glóbus za účinkování ve streamovaném seriálu. V roce 2016 se dostala do popředí kauza, kdy Robin Wright požadovala stejnou odměnu jako její seriálový kolega Kevin Spacey. Nakonec jí bylo vyhověno. O rok později Kevin Spacey jako hlavní postava seriálu skončil své účinkování v něm kvůli obvinění ze sexuálního zneužívání. Ústřední postavou se v ten moment stala právě Claire Underwood, kterou ztvárnila Robin Wright. Herectví se věnovala i v dalších letech, mohli jste ji vidět například ve sci-fi snímku Wonder Woman, filmu Blade Runner 2049 či v napínavém filmu Everest. Zatím jejím posledním filmovým počinem zůstává temný fantasy snímek Mladá dáma, kde si zahrála po boku vycházející hvězdy Millie Bobby Brown.

Má smůlu v lásce

Herečka Robin Wright měla za svůj život několik osudových vztahů. Jejím prvním manželem byl Dane Whiterspoon, za kterého se provdala, když jí bylo 20 let. Láska jim ale dlouho nevydržela, už o dva roky později se rozvedli. V roce 1989 začala randit se slavným hollywoodským hercem Seanem Pennem, který byl čerstvě rozvedený, jeho předchozí partnerkou byla zpěvačka Madonna.

O dva roky později se páru narodila dcera Dylan a v roce 1993 pak syn Jack. Kvůli těhotenství herečka odmítla několik zajímavých nabídek a načas přerušila svou dobře rozjetou kariéru. V roce 1996 se za Seana Penna provdala. Ačkoliv dala přednost rodinnému životu, manželství s Pennem jí nakonec po sérii rozchodů a návratů nevydrželo. Spekuluje se o tom, že pár se nedokázal shodnout na výchově dětí. V roce 2010 se jejich cesty definitivně rozdělily.

Podobnou trajektorii měl její vztah s hercem Benem Foresterem. I s ním se několikrát dala dohromady a rozešla. Byli dokonce i zasnoubení, nakonec jim vztah ale nevydržel. Robin Wright se přesto nevzdala šance na nalezení opravdové lásky. V roce 2017 se dala dohromady s manažerem Clémentem Giraudetem. O rok později se tajně vzali ve Francii. Jejich manželství vydrželo 4 roky, pak ale Robin Wright požádala o rozvod kvůli „nepřekonatelným rozdílům“. V současné době je herečce 58 let a stárne s grácií. Kdysi se nechala slyšet, že se jí snažili vnutit, aby podstoupila face-lift, to však odmítla. Vrásky jí nevadí a stále nemá nouzi o filmové nabídky. Své soukromí si střeží, je však o ní známo, že ráda tráví čas se svými již dospělými dětmi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz