Hlavní obsah
Cestování

Solný důl Wieliczka: Místo jako vystřižené z filmu Pán prstenů se nachází 2 hodiny cesty od Ostravy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Arian Zwegers, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Kousek od našich hranic se nachází solný důl Wieliczka. Místo s bohatou historií je jako vystřižené z fantasy filmu Pán prstenů. Těžba zde byla ukončena v roce 1996 a dnes je místo oblíbenou turistickou atrakcí.

Článek

Za krásnými místy mnohdy není třeba jezdit příliš daleko, kousek od našich hranic se nachází spousta nádherných lokalit a turistických atrakcí. Za návštěvu rozhodně stojí solný důl Wieliczka, který je vzdálený 2 hodiny cesty autem od Ostravy. Výlet sem můžete spojit i s návštěvou Krakova, od kterého je solný důl vzdálený 13 km.

Historie solného dolu Wieliczka

Wieliczka má dlouhou historii, ložisko vzniklo v období třetihor. V 11. a 12. století došlo k rozmachu celého regionu, kdy se zde dařilo řemeslu a obchodu. Ve 13. století byl důl uveden do provozu. Později se výnos z prodeje soli stal významnou položkou královské pokladny. Ve středověku produkce dosahovala kolem 7000–8000 tun. Už v 15. století se důl stal rovněž lákadlem pro turisty. Přicestoval sem například i známý astronom Mikuláš Koperník. Jeho návštěvu zde dodnes připomíná solná socha. K velkému rozvoji těžby došlo od 16. století do 18. století. Z režimu sezónní těžby se přešlo na celoroční pracovní režim. Začalo zde také působit více odborníků z různých oborů.

Dalšího rozmachu se důl dočkal po skončení první světové války v roce 1918. V té době se roční produkce vyšplhala k 203 000 tunám. To však nebyl strop, svého maxima dosáhla produkce v 70. letech 20. století. V roce 1978 byl solný důl zapsán na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V té době se Wieliczka a její okolí stala oblíbenou a navštěvovanou lokalitou. Právě tehdy se začalo uvažovat o tom, že jednou nebude prioritou průmyslová těžba soli na tomto místě, ale spíše kulturní význam místa. Nakonec se v roce 1996 přistoupilo k tomu, že zde bude těžba zcela zastavena, a Wieliczka se stala národní historickou památkou.

Místo jako vystřižené z Pána prstenů dnes láká turisty

Dnes je solný důl Wieliczka především lákadlem pro turisty a památkou, o kterou Polsko náležitě pečuje. I v současné době zde pracují dělníci, kteří se ovšem starají především o bezpečnost a také řeší úniky sladké vody. Přijíždějí sem nejen cestovatelé, kteří by rádi spatřili místo jako vystřižené z filmu Pán prstenů, ale také významní politici, členové královských rodin a umělci – tak tomu ostatně bylo i v minulosti. Ročně se sem podívá přes 2 miliony lidí z celého světa.

Foto: Adam Kumiszcza, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Solný důl Wieliczka

Turisté však spatří pouhá dvě procenta dolu. Ten je totiž neuvěřitelně rozsáhlý, „slaný labyrint“ je dlouhý 245 kilometrů a 327 metrů hluboký. Během prohlídkové trasy jsou k vidění sochy z kamenné soli, kaple a mnoho zajímavých chodeb a místností. Například místnost zvaná „Výmarská komnata“ je oblíbeným místem pro zásnuby díky romantické atmosféře, milovníci historie zase ocení místnost věnovanou polskému králi Kazimírovi III. Občas se zde dokonce konají i svatby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz