Hlavní obsah
Lidé a společnost

Těžký osud Mary Ann Bevan: Z krásky největší ošklivkou světa a atrakcí v obludáriu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Mary Ann Bevan byla ve své době považována za nejošklivější ženu světa.

Mary Ann Bevan mívala všechno, po čem kdy toužila. Mohla se chlubit velkou šťastnou rodinou i dobrou prací. Vše jí ale vzala zákeřná nemoc, která ji proměnila z krásky v nejošklivější ženu světa.

Článek

Píše se rok 1920 a cirkusem se rozléhá hurónský smích. Žena podivného vzezření předvádí na pódiu zábavné grimasy, což publikum oceňuje potleskem. Tou, která všechny tak skvěle baví, je Mary Ann Bevan, někdejší kráska s pohnutým osudem. Narodila se 20. prosince 1874 jako Mary Ann Webster. Na svět přišla jako zdravé miminko. Pocházela z velké rodiny, měla celkem sedm bratrů. Vyrůstala v Londýně a její dětství se ničím nelišilo od jejích vrstevníků. Později vystudovala střední školu a stala se zdravotní sestřičkou.

Její životní láskou se stal Thomas Bevan, farmář z Kentu. Vzali se roku 1903 a měli spolu celkem čtyři děti. Život Mary Ann Bevan se jevil jako idylka. Měla dobrou práci a šťastnou rodinu. Vše se ale změnilo roku 1906, kdy byla Mary Ann Bevan diagnostikována vzácná nemoc zvaná akromegalie. Jedná se o hormonální poruchu způsobenou nadprodukcí růstového hormonu. Nejenže má negativní vliv na zdraví člověka, ale nepříznivě ovlivňuje i jeho vzhled. Dochází k proměně rysů v obličeji i zvětšení rukou a nohou.

Z krásky největší ošklivkou světa a atrakcí v obludáriu

Mary Ann Bevan dříve bývala skutečně pohledná, najednou se její vzhled začal dramaticky měnit. Lékaři toho o daném onemocnění v té době bohužel příliš nevěděli. Zatímco dnes je možné nemoc při včasné diagnóze léčit, tehdy Mary Ann Bevan nebylo pomoci. Zvětšily se jí končetiny a nos, vyboulila čelist a její jemné rysy v obličeji byly najednou pryč. Naštěstí měla Mary Ann Bevan velkou oporu ve svém manželovi, který stál po jejím boku a pomáhal jí útrapy překonat. V roce 1914 však náhle umírá na mrtvici a Mary Ann Bevan na vše zůstává sama.

Ví, že musí najít způsob, jakým uživit své čtyři děti. Hledání práce jí však ztěžoval její vzhled. Povedlo se jí sehnat jen příležitostné brigády. Její zoufalé situace využijí média, která od ní koupí její fotky za pár drobných, následně je využijí do hororových příběhů, které o ní píší. V tu dobu si však náhle vzpomene na slova farmáře, který s Thomasem Bevanem spolupracoval. Doporučoval jí tehdy zúčastnit se „soutěže nejošklivějších žen“. Mary Ann Bevan radu poslechne, a přihlásí se do klání o „největší ošklivku“. Hravě porazí 250 konkurentek, a získá tím tento pochybný titul, který jí však záhy otevře mnohá dveře.

Její show slavila úspěch

Brzy začne vystupovat na poutích a tržištích jako „atrakce“. Ví, že už nemá co ztratit, lékaři ji varovali, že se její stav bude zhoršovat, a Mary Ann Bevan si je vědoma toho, že je třeba zajistit děti. V roce 1920 se jí do rukou dostane výtisk novin s inzerátem, ve kterém se hledá „nejošklivější žena světa“, přičemž je přislíben dobrý plat a dlouhodobé angažmá. Mary Ann Bevan zasílá na danou adresu svou fotografii a úvodní dopis. Je pozvána do zábavního parku Dream Land na Coney Islandu. Nabídku přijímá a vydává se do Ameriky.

Návštěvníci parku si ji mohou prohlížet jako živoucí atrakci v obludáriu. Někteří pronášejí směrem k ní posměšky, Mary Ann Bevan však nikterak nereaguje a zachovává stoický klid. Na všechny se nuceně usmívá a nabízí k prodeji své pohlednice. Díky tomu se jí daří vydělávat si na živobytí i studium svých dětí. Později se dokonce přidává k cirkusové show Ringling Bros. a Barnum & Bailey. Za necelé dva roky vystupování si vydělala 20 000 liber, což by dnes odpovídalo zhruba částce 1,6 milionu dolarů. Nakonec se jí podaří i znovu najít spřízněnou duši, prožije intenzivní románek s ošetřovatelem žiraf, který je znám pouze pod křestním jménem Andrew. Také podstoupí proměnu v kosmetickém salónu v New Yorku, která jí aspoň částečně vrátí sebevědomí. V práci v zábavním parku pokračuje až do roku 1933, kdy umírá ve věku 59 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz