Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Zázračná dívka“ v roce 2009 přežila pád letadla do oceánu. Spielbergovu nabídku na film odmítla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci, Stable Diffusion (generováno AI)

Ilustrační foto

„Cítila jsem elektrický šok, pak jsem se probudila ve vodě.“ Těmito slovy popisuje svou děsivou zkušenost jediná přeživší letu 626, který se zřítil do Indického oceánu. Co se osudného 30. června 2009 odehrálo?

Článek

Bahia Bakari se narodila 15. srpna 1996 ve francouzské obci Évry, která se nachází nedaleko Paříže. Její rodiče původně pocházeli z Komorských ostrovů, které leží na jihovýchodním pobřeží Afriky. Bahia vyrůstala spolu s dalšími třemi sourozenci. Otec byl živitelem rodiny, pracoval jako vrátný, matka zůstávala v domácnosti. Rodina žila spokojeným životem až do roku 2005, kdy se Bahia a její matka rozhodly navštívit Komorské ostrovy.

Osudný let 626

Tehdy dvanáctiletá Bahia v doprovodu své matky cestovala na Komorské ostrovy s leteckou společností Yemenia Airways dne 30. června 2009. Nejprve se letem číslo 749 dopravily do Jemenu. Zde se přestupovalo na osudný let 626, který mířil na Komorské ostrovy, přičemž mezizastávka byla v Džibuti. Let byl téměř v cíli, když došlo ke strašlivé havárii. Zatímco se letadlo přibližovalo směrem k letišti Prince Said Ibrahim, udělali piloti několik zásadních chyb, které vedly k tomu, že se letoun zřítil do Indického oceánu.

„Začala jsem cítit turbulence, ale nikdo příliš nereagoval, tak jsem si řekla, že to musí být normální.“ Bahia Bakari

Dopadl přibližně 14 kilometrů od ostrova Grande Comore. Zdálo se, že tak hrozivou leteckou nehodu nemohl nikdo přežít – opak však byl pravdou.

„Zázračná dívka“ jako jediná přežila pád letadla do Indického oceánu

Poté, co letadlo havarovalo, byla z něj Bahia vymrštěna ven. Z letounu zbyly jen trosky, a když se Bahia probudila, zjistila, že pluje na jedné z nich. Byla tak jedinou přeživší leteckého neštěstí, při kterém zemřelo 152 lidí. V ústech cítila pachuť leteckého paliva a vůbec si nepamatovala, jak se jí povedlo havárii přežít. Zdálo se jí, že zpočátku slyší hlasy, ale ty pak prý utichly. Jelikož se vše odehrálo náhle, neměla na sobě Bahia záchrannou vestu, navíc neuměla dobře plavat.

Její boj o život tak nebyl u konce. Zažívala chvíle hrůzy, když kolem sebe viděla jen nekonečný oceán a víc nic. Její záchrana trvala dlouhé hodiny. Mezitím se jí povedlo usnout na troskách, na kterých se udržela i během spánku. V té době se domnívala, že ostatní přežili a netušila, že její matka už je po smrti. Jemenská vláda mezitím poprosila kolem plující lodě o pomoc s pátráním po přeživších. Po 12 hodinách na místo dorazila loď Sima Com 2, posádka si naštěstí dívky povšimla a zachránila ji. Celou akci komplikovaly velké vlny, které v jednu chvíli dívku odnesly dál od lodi.

Spielbergovu nabídku na film odmítla

Poté byla dopravena zpět do Francie vládním speciálem. Tisk ji překřtil na „zázračnou dívku“ a její příběh zveřejnila i světová média. Na Komorských ostrovech drželi místní měsíc státního smutku za oběti leteckého neštěstí. Maturaffi Sélémane Libounah, námořník, který dívku zachránil, byl vyznamenán tamním prezidentem. Po návratu se Bahia musela ještě dlouhou dobu zotavovat v nemocnici, byla vyčerpaná, na těle měla řezné rány i popáleniny, rovněž také utrpěla zlomeninu pánve a klíční kosti. V nemocnici se pak Bahia Bakari dozvěděla smutnou zprávu, že je jedinou přeživší letu 626. Dívka se tak musela vyrovnávat i se ztrátou milované maminky.

O jejím životním příběhu vznikla kniha Moi Bahia, la miraculée“ (Jsem Bahia, zázračná dívka). Slavný hollywoodský režisér Steven Spielberg projevil zájem natočit film o osudu dívky, Bahia Bakari však odmítla s tím, že „by to bylo příliš děsivé“. Letecké společnosti Yemenia Airways zodpovědné za neštěstí bylo francouzskými soudy v roce 2015 nařízeno zaplatit pozůstalým více jak 30 milionů eur.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz