Hlavní obsah
Knihy a literatura

Co ne/víte o Karlu Hynku Máchovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20100514_karelhynek_macha_jak_vypadal.html

Český romantismus

Článek

Karel Hynek Mácha vlastním jménem Ignác Mácha byl český básník a prozaik, jenž tvořil v 30. letech 19. století. Toto období se také nazývá jako 3. etapa národního obrození.

V knihách se můžeme dočíst, že tento proud je český romantismus.

Hrdinové v příbězích byli odlišní od ostatních. A proč? Byli to romantici, snílci, raději trávili čas v přírodě, v lese, v horách o samotě a přemýšleli o svých láskách a dívali se na východy a západy slunce, pozorovali třpytivé hvězdy na obloze. V takovém prostředí se cítili jako doma. A stejný byl i náš čistě český romantik Karel Hynek Mácha.

Kromě toho všeho rád cestoval po svých. Nejdelší cestu podnikl přes Rakousko a Alpy směrem do Itálie. O této cestě napsal svůj Deník na cestě do Itálie.

První básnické pokusy zkoušel psát v němčině - v rukopise Versuche des Ignaz Macha - Hledání Hynka Máchy. Jsou to romantické básničky, které si vymýšlel při studiu literatury.

Karel Hynek Mácha se účastnil společenského života, hrál v ochotnických divadlech ve Stavovském a Kajetánském.

Mimořádný talent umožňoval Máchovi hromadit poznatky získané studiem filozofie a rozsáhlou četbou cizích spisovatelů, obzvláště anglického spisovatele Byrona a začleňoval je do vlastních myšlenek a postojů. V jeho básních se objevuje zvukomalba. To jest zemi krásnou, zemi milovanou. Klade důraz na ou.

Mácha pomáhal při požáru v Litoměřicích a říká se že se při tom nachladil a na následky toho zemřel. Někde se také píše, že tam bylo špinavé prostředí a chytil choleru.

Dílo:

Máj - lyricko-epické dílo

Večer na Bezdězu

Márinka

A mnoho dalších.

Které máte rádi vy a jaká jste už četli?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám