Hlavní obsah

Milan Kundera - Nesmrtelnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nesmrtelnost. Online. Dostupné z: https://www.refundo.cz/knihy/nesmrtelnost-47273335/.

Z mého pohledu.

Článek

Hlavní hrdinka románu Nesmrtelnost je Agnes, jež žije v téměř v poklidném manželství s advokátem Paulem. (Milan Kundera si vybavuje starší ženu u bazénu a ve svém díle ji pojmenoval Agnes.)

Agnes se hrozně moc bojí světa prolitého imagologií, má strach z nevědomého otisku obličeje v dějinách lidstva. Když si čte časopis, vidí, kolik fotografií jsou známí lidé - celebrity. Říká si, že ty všechny fotky by radši koupila, aby nebyly vydány. Touží svou tvář schovat před svým okolím i před budoucností. Aby toho nebylo málo, do života jí zasahuje její vášnivá a citově vyděračská mladší sestra Laura, která jí ukazuje svou lásku. Demonstruje za nespravedlnost osudu, kdy je ona ta „nešťastná“ a Agnes ta „šťastná“.

Laura se naopak od Agnes chce zapsat do dějin, stát se „nesmrtelnou“. Volí ale takové ulítlé prostředky jako výhrůžky sebevraždou. Konflikt ještě více propukne, když Laura začne usilovat o Agnesina muže, o muže Agnes, která je už tak strašně slabá a vyčerpaná. Jednou jede Agnes autem a má autonehodu. Dalo by se říct, že je to pro ni vysvobození z jejího každodenního trápení. Už žádná agresivní Laura, jež urputně chce, aby po ní něco zůstalo, aby hlavně byla vidět. Všichni jí obdivovali, obskakovali a tleskali. Agnes si nepřeje zůstat nesmrtelná. Snad aby si mohla užívat nový posmrtný život. Nastavovat se s pomněnkou sluníčku.

Paul za ní jede okamžitě do nemocnice, ale už ji nezastihne živou, aby ji naposledy políbil a uchoval si její líc provždy v paměti, Agnes mizí z myšlenek všech svých blízkých i Paula, který se znovu ožení. Tentokrát s její bláznivou sestrou Laurou. Asi Agnes nebyla pro něho zase taková láska, když se poměrně rychle dali spolu s Laurou dohromady. A ještě tvrdí, že je to žena jeho života. Dcera Brigita s Laurou vede vytrvalé boje a do konce knihy se znovu vrací pouze v úvahách Milana Kundery. Nedivím se jí, protože Laura  je neuvěřitelně zvláštní a podivná žena. Moc divoká a roztržitá pro život. Ale kdo si na ni zvykne, řekne si, že to s ní může být docela fajn a v pohodě.

Mezitím sledujeme v ději Bettinu von Arnim, současnici Goetha a její sžíravou touhu po nesmrtelnosti v literatuře. Usiluje o Goethovu příznivost za každou cenu. Ale je to jen na oko, ve skutečnosti chce být něčím významná. Stejně jako Lauřina touha po nesmrtelnosti v životě rodiny její sestry. Rozhovor mezi zemřelým Goethem s mrtvým Hemingwayem ve snu.

Třetím příběhem je bohatý milostný život neúspěšného malíře, nazývaného Rubens, který byl náhodným milencem Agnes. Rubens, neví, kdo je ona a Agnes zase netuší nic o něm. Párkrát se sejdou a pak už mu řekne, že nemůže kvůli sobě. Neví proč. Asi by měla špatné svědomí.

V celém příběhu se opakují motivy, které jednotlivé děje poutají k sobě a provazují je navzájem (několikeré užití brýlí, stejných gest, podobnost Laury a Bettiny apod.) Stejně tak je to s náhodami (vůz, jehož kolo profesor Avenarius propíchne, patří Paulovi. Stane se tak zrovna té noci, kdy má Agnes autonehodu, a proto se k ní Paul nedostane včas a nezastihne ji už živou). Zároveň nám Milan Kundera poodhaluje zdroje svých inspirací (náhodně zaslechnutá rozhlasová zpráva o dívce, jež se úmyslně vystavovala kolům aut v touze zemřít, se stane inspirací pro příčinu Agnesiny smrti) i postupů (metafora jako důležitý impuls pro vznik románové postavy v Kunderových příbězích).

Zdroj: Nesmrtelnost. Online. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Nesmrtelnost_(kniha).

+ vlastní postřehy z přečtení

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám