Hlavní obsah
Lidé a společnost

Plzeňský Pride vzkvétá!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: F. J. Loose

Průvod Plzeňského Pride z roku 2023

Zlato, je čas vykvést! Začíná 6. ročník Pilsen Pride

Článek

Pět dní plných kulturního vyžití i zábavy čekají návštěvnictvo na letošním Pilsen Pride. Jeho šestý ročník se koná od 11. do 15. září a nese heslo: Zlato, je čas vykvést! (It’s time to bloom, baby!). Lidé se mohou těšit na výstavu, autorské čtení, filmové promítání, přednášky, piknik nebo charitativní běh pro Amnesty International. Vyvrcholením programu bude tradičně sobotní průvod hrdosti a doprovodný program v Papírně.

Snahou organizujících Pilsen Pride je zviditelňovat LGBTQ+ lidi v regionu a vytvářet bezpečný prostor, kde mohou být sami sebou, navazovat nová přátelství nebo se jen bavit. „Naše letošní heslo: Zlato, je čas vykvést! symbolizuje nejen odvahu být sám/a sebou, ale také oslavu osobního růstu a rozkvětu, který můžeme zažít, když se nebojíme žít autenticky a s hrdostí,“ říká Eli Nejdlů, organizátorka festivalu.

„Na letošním ročníku chceme klást důraz na propojení umění, edukace a aktivismu. Chceme vytvořit prostor, kde se queer lidé mohou svobodně vyjádřit, získávat nové poznatky a zkušenosti a především prožívat radost,“ říká Marto Kelbl, která společně s Mikulášem Kalným vytvořila letošní květinový vizuál Pilsen Pride a je zodpovědná za výstavu queer umělců v Jednotě, která bude otevřená po celou dobu konání Pridu. Právě vernisáž výstavy ve středu 11. září zahájí celý Pilsen Pride.

Ve čtvrtek 12. září bude program pokračovat autorským čtením v univerzitní kavárně Družba a otevřeným mikrofonem, kde budou moci vystoupit lidé z publika se svými texty. Čtvrteční program uzavře promítání filmu Šťastný člověk o nalezení vlastní genderové identity, sebepřijetí i přijetí v rodinném prostředí. „Po filmu bude následovat debata s rodinnými příslušnictvem trans* lidí, které si podobné životní zkušenosti prožívalo. Jedná se o nepříliš reflektovanou perspektivu a věříme, že diskuze může sloužit jako cenný zdroj podpory a inspirace pro ty, co si procházejí podobnými situacemi,“ říká organizátorka, Ada Hajžmanů.

V pátek 13. září přijdou na řadu přednášky v univerzitní kavárně Družba. Vystoupí zde organizace Trans*parent, Společnost pro queer paměť a Radka Výborná z plzeňské pobočky S Barvou Ven.

V sobotu 14. září Plzní projde tradiční Průvod hrdosti, který bude vrcholem festivalového programu. Po skončení průvodu bude v Papírně připraven bohatý doprovodný program, jehož součástí budou hudební vystoupení, diskuze, soutěž v pečení veganských sušenek, swap, taneční vystoupení a drag show. Zvláštní pozornost bude letos věnována bezpečnosti celého Pilsen Pride.

„Všechny nás šokoval plánovaný útok na Duhový Pride v Bratislavě a neberme to na lehkou váhu. Také jsme zavedli nová opatření, která mají zajistit, aby byl každý na Pilsen Pride v bezpečí,“ dodává Hajžmanů.

Pilsen Pride zakončí svůj program v neděli 15. září Charitativním během na podporu Amnesty International v Borském parku. Startovným dle vlastního uvážení (doporučená minimální částka je 150 Kč) bude možné podpořit organizaci, která se dlouhodobě zasazuje se o práva queer lidí, upozorňuje na homofobní a transfobní legislativu a popisuje diskriminaci nejen queer osob. Doprovodným programem běhu bude společný piknik a busking, na kterém bude moci vystoupit široká veřejnost.

Veškeré informace k jednotlivým akcím, hoststvu a registraci k běhu se nachází na webových stránkách, Instagramu a Facebooku Pilsen Pride.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám