Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co se děje s naším státním dluhem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Famm Vilém

Vždyť jde jenom o peníze.

Nerozčilujte se, vždyť jde jenom o peníze.

Článek

Růst lidské populace započal utvářet společnost. S tímto okamžikem nastal zápas o její ovládnutí. Síla elit nestačila. Prvním pomocníkem bylo náboženství. Po probuzení občanské společnosti nastoupily ideologie. Náboženství upadá, ideologie nezabírají, přichází čas ovládnout lidi něčím novým a tím je zadlužení společnosti.

Nejlepší stav pro vládnoucí elity nastane, až budou dluhy lidi drtit jako lis. Kdo nejlépe poslouchá? Přeci dlužník. Skutečně svobodným je jen občan bez dluhu.

Stát je nyní jak vysátá houba bez prostředků a s dluhy. Důchody? Zapomeňte! Vždyť vidíte, že nejsou peníze a tak neplatí odchod žen do důchodu v 55 letech (měly dvě děti), ale hezky po novu v 65. Jak se však ukazuje, ani to nebude stačit. Odchod se bude muset posunout, vždyť nejsou co? Peníze.

Společnost se zkrátka vyvíjí ve všech směrech. Po náboženství či nějaké ideologii, přišly na řadu osvědčené dluhy.

Z historie víme, že technická revoluce zlikvidovala cechy. Strojní výroba a s ní vyšší produktivita práce lidem, dá se říci, nic nepřinesla, veškerý zisk patřil majiteli. Dnešní robotizace je v tomhle shodná s technickou revolucí, veškeré zisky majitelům. V něčem je však přeci jen jiná, je ještě horší. Roboty nahradily plně pracovníky, ale neplatí ani zdravotní, ani sociální pojištění. Pro prostý lid je takový stav pohromou. Jediné, co z toho prostí lidé mají, je nádherný pohled v televizi na koncert robotů při sestavování automobilu v továrně. Lidé z toho všeho mají jen a jen tenhle pohled.

Brouzdáním po internetu na mne vypadla informace, že se státním dluhem už nejsme sami, máme zkrátka další dluh. Po jeho zjištění jsem hledal dál a nacházel další a další.

Státní dluh ČR v roce 2023 činí 3 300 mld. korun.

Nový je Společný evropský dluh, coby půjčka po kovidové krizi na hospodářskou obnovu. Specifika dluhu spočívá v tom, že se bude splácet až za 30 let. Kde budou ti, co tento dluh stvořili? Dluh nás všechny bude spolehlivě drtit, i když na dnešek vzbuzuje stav normálnosti. Dnešní stav by narostl z 42 % HDP na 45 % HDP (tj. o 235,7 mld korun). Jeho splácení za 30 let možná dopadne tím nejjednodušším příkladem, že se zahrne do státního dluhu.

Ručíme za Ukrajinu. Prý jenom 1,4 miliardy.

Obce mají dluh 98,4 miliardy.

Nu a na závěr, nějaké dluhy se ukládají též do státního fondu. To by jeden nevymyslel.

Dluhy, tak jako mnohé ostatní, mají tu vlastnost, že se sčítají. Mám jen obavu, zda jsem objevil opravdu všechny naše dluhy. Skryté dluhy.

Celou poslední dobu jsem se domníval, že státní zadlužení má za účel jen prosté vydělávání peněz pro někoho. Splácení úroků je takovým návratem k dřívější robotě. To je však jen ta jedna strana mince, ta druhá nám jasně říká, že skrze dluhy budeme ovládnuti. Na hraně tam je nápis: „Dluhy se musí platit.“ Takové prosté připomenutí skutečnosti. Prostá, sladká tečka hospodaření našich elit, až sem nás dovedli, až tam, kde nás chtěli mít. Tak tam už jsme. My se musíme konečně zamyslet, co s tím vším uděláme. Necháme si tohle vše líbit?

My starší jsme se jednoho času učili, že společnost určuje vlastnictví výrobních prostředků. K tomu bych jen nesměle dodal, že i daně jsou velmi rozhodující… My potřebujeme jejich prostřednictvím vybírat tolik, aby stát hospodařil s vyrovnaným rozpočtem. Pak jen zbývá najít prostředky na vyplacení všech dluhů, což je úkol nelehký, současné elity si s tím nevědí rady nebo platí má slova o ovládnutí společnosti právě skrze totální zadlužení.

Dnešní elity hospodaří k dluhu. Státní dluh není pro ně jen stroj na peníze, ale i snadnou cestou k naší porobě. Na nás je najít cestu z této pasti. Doufám, že jsem dostatečně prokázal, že státní dluh škodí lidem a je tedy na místě položit si otázku: „Komu státní dluh prospívá?“

Odpověď je jednoduchá, nám prostým lidem ne! Co, ale s tím? Kde jsou ekonomové, kteří by uměli počítat? Když mám dost peněz, piju whisky v baru, pokud málo, pak český rum v hospůdce. Pokud jsem téměř bez peněz, vyrábím si alkohol sám a sám ho též piju (nebo se svými přáteli). Zkrátka utrácím jen to, co mám.

Oddlužme stát na 111 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz