Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Proč přehlížíme příčinu oteplení naší Země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Za oxidem uhličitým stojí přelidnění naší planety a za přelidněním touha nás lidí po penězích a majetku.

Článek

Když jsem si položil otázku proč nejdeme po opravdové příčině oteplování naší Země, zjistil jsem, že na ni neumím zcela jasně odpovědět.

Příčina je přeci jasná, tím je oxid uhličitý (CO2), tak proč ten povyk. Ano, oxid uhličitý stojí za naší špatnou situací. My jsme si však nepoložili otázku, proč tomu tak je. Nu, stojí za tím přeci lidská činnost a její velká výše je zapříčiněna faktem velkého nárůstu lidí, která je však přehlížena. V roce 1801 nás na Zemi byla 1 miliarda. Nyní 8 miliard. Všeho potřebujeme osminásobně více. Kdyby se vrátil stav k roku 1801 na 1 mld, máme zcela jistě po problému. Oteplování způsobila vyšší hladina nepříjemného plynu. Zeleným údělem tenhle stav zvrátíme, avšak do stavu zakonzervování stávajícího stavu. Z logiky věci musíme onu hladinu snížit na stav, který zde panoval právě v roce 1801. Nestačí jen zabrzdit růst, ale vrátit stav na tu správnou hranici a to zřejmě bez snížení počtu lidí není možné. My totiž žijeme pod hrozbou krize roku 1929, kterou jsme úspěšně od nás odvrátili právě neustálým růstem ekonomiky, na kterou má příznivý vliv i nárůst obyvatel. A jak z toho ven?

Měli bychom si uvědomit, že hrozba oxidu uhličitého na nás číhá z každé větší sopky. Výbuch supervulkánu dokáže zničit život na Zemi tak jak jej známe.

Vraťme se k faktu, že velké množství lidí je pro naši Zemi škodlivé.

Pokud budeme sázet smrkový les, tak na 1 hektar potřebujeme 5 000 sazenic, ale z nich do těžební velikosti necháme vyrůst jen 500 stromů. Nikdo nebude navyšovat jejich počet, neboť by si zničil kvalitu vyrostlého dřeva. Pokud budeme na pastvině pást ovce, tak jich tam bude jen bezpečný počet, aby nedošlo ke zničení pastviny. Proč se nikdo nezajímá kolik na daném území může žít lidí? Pro stromy či ovce máme rozumné řešení, ale nalézt rozumný počet lidí pro pobyt v dané zemi, to nezajímá téměř nikoho.

Chamtivost bude nakonec stát za naším zničením. Víc lidí nese vyšší zisky. Vyšší zisky přinášení ono správné vrnění okolo srdce. To blaho, které nás tím obklopuje způsobilo, že jsme přestali být soudní. Každý vynález jsme nakonec použili k nárůstu obyvatel, k jeho ospravedlní. Peníze jsou víc než zdravý rozum. Přírodní národy se netěší z hmotných statků, těm stačí východ, či západ slunce, až tak je to prosté. Nevolám po tom, abychom se zřekli dnešních bazénů či vířivek, ale při sníženém počtu obyvatel na jejich udržitelný stav všichni lidé budou moci býti obklopeni luxusem dnešní doby. Jeden stojí o výšlap na vzdálený kopec, druhý sedí u vody, další je na tenise či v bazénu. Na nás je abychom vytvořili takové prostředí, které nám to umožní.

Lidí může být v dané zemi jen tolik, kolik jich daná země uživí, jak v potravinách tak i v energiích, či dobře je zásobí vodou. Oteplování vyřešíme i správným ustavením udržitelného počtu obyvatel.

O udržitelnosti počtu lidí přemýšlejme na 111 %

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz