Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Sbohem levné spravování starých věcí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Famm Vilém

Stará věc krásně ukrývá vzpomínku.

Dejme starým věcem ještě šanci.

Článek

Jsem ještě z těch, co se snaží, aby věci sloužily co nejdéle. I tak se stává, že něco opravdu doslouží. Pokazil se nám darling. Odešlo čerpadlo, které nám sloužilo 42 let. Pravdou je, že ještě za hlubokého socialismu na něm proběhla celková oprava, pak čerpadlo běželo až do dnešních dní. U nádrže se před pár lety ucpalo, asi kalem, vypínání tlakování. Jednalo se o malou opravu, která spočívala ve vyčištění. Pak si ještě vzpomínám na výměnu klapky pro sání vody. Tři závady za 42 let. Nyní máme nové čerpadlo. Nabízí se otázka: „Jak dlouho vydrží tohle?“

Čas běží a já jsem u nás po nějakém čase zavítal opět do sběrného dvora. Po pozdravu se mi od obsluhy dvora dostalo dotazu, co si přeji. Odpověděl jsem svojí obvyklou, rádoby vtipnou, replikou, že provádím kontrolu pokladů.

„Musím vás upozornit, že máme přísný zákaz vydávat cokoliv z donesené elektroniky, musíte kontejnery nechat tak.“

Spadla mi brada a po rozloučení jsem odešel, že jsem se ani nezeptal, zda to platí i na papír. Kdysi právě jen zde mohl člověk narazit na někým vyřazené knížky, či časopisy. Ty jsou nyní naštěstí ve městě ve volně přístupné skříňce, kde si můžete brát tiskoviny na čtení a též od vás tam vkládat, co jste ochotni nabídnout někomu jinému. Tak tohle je dobrý a zcela záslužný čin. Pomůžete, či je pomoženo vám, aniž by vás to cokoliv stálo. Svoji knihu, či časopis byste jinak stejně vyhodili.

Tak a takhle fungovaly i sběrné dvory. Lidé (nejenom já) sem chodili a hledali z vyřazených věcí náhradní díl toho, co se jim doma porouchalo. Jak jsem byl rád, když jsem tu našel držadlo, které se mi rozbilo u ledničky.

V obchodě bez lupy jsem naprosto nemožný a tak se stává, že ji tu zapomenu nenávratně ve vozíku, ale sběrný dvůr mi poskytl novou.

Původně jsem chodil, protože jsem sbíral budíky (ty mechanické). Už léta tu žádný neskončil a tak by mi naprostý zákaz zase tak nevadil. Budíky zmizely i z nabídek bazarů. Líto je mi však těch, co už nebudou moct sehnat náhradní díl k jinak své použitelné věci.

Chápu zpracovatele odpadu. Mohlo docházet, řekl bych, k vyzobávání toho lukrativního. Jak však opravíte starou věc, když v obchodě náhradní díl neseženete. Zoufalý stát tedy žene i chudé lidi, kteří měli maximální snahu prodlužovat život věcem, ke kupování předmětů nových. Trpí lidé i přírodě zcela určitě neprospěje, že se věc musela vyrobit znovu. Jen výrobce si spokojeně zamne rukama. Pláče spotřebitel i příroda.

Pak jsem si vzpomněl na pravidelného návštěvníka dvora. Pán, co vedl partu mladých modelářů, kdy hlavně pro ně vybíral, co by se jim z elektroniky pro jejich zálibu mohlo ještě hodit. Nyní mají utrum i oni. Nu, asi si budou své záliby více vážit, když si vše náležitě zaplatí. To, že tahle záliba je pro společnost důležitá, není nyní na místě. Měli bychom takové rozvíjení maximálně podporovat a obzvláště, když to stát prakticky nic nestojí. Že by bylo lepší, kdyby mladí raději seděli se zapálenou cigaretou a popíjeli pivo? Alespoň by nám opět pozvedli jeho spotřebu, která poněkud upadá.

Musím se však přiznat, že mi přeci jen též bude něčeho líto. Ve vyřazené elektronice jsem hledal a doufal ve staré socialistické tranzistorové rádio. Nesplnilo se mi a už tedy nesplní. Pro sběratele je velmi ceněný předmět získaný zadarmo. Já to už nějak oželím, ale je mi líto těch, co by mohli nějakou věc spravit a nespraví a pak hlavně mladých modelářů.

Nějak se mi z toho všeho vytratilo, že si budeme pomáhat. Podpora sběratelství může zdarma rozdávat radost, kterou tak potřebujeme. Na druhé straně prvořadým zájmem firem je zisk a ten se vytvoří stále opakujícím prodejem. V jejich zájmu není opravování starých věcí. Opakuji znovu co je hlavním cílem. Zisk velkých firem. Přitom prodlužování životnosti výrobků je tou správnou ochranou přírody. Nechápu proč jsme nadále tak klidní. Nepomáhá se těm, co mají málo, ale těm, co mají již víc než dost. Je smutné, že se tak zničí mnoho věcí, které by ještě mohly mnohým lidem posloužit. Mnohou součástku nemáte možnost sehnat jinde. Co tedy budeme preferovat?

Zdá se, že je rozhodnuto. S levným opravováním bude konec. Smutný konec.

Vše pro mladé modeláře na 111 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz