Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Okouzlující modře kroužkovaná chobotnička vás ochromí a udusí svým jedem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Richard Zerpe, Creative Commons Attribution 2.0 Generic license

Smrtelně jedovatá chobotnice kroužkovaná, Hapalochlaena lunulata. Její jed by mohl zahubit 26 lidí.

Pokud na pláži najdete vyplavenou roztomilou chobotničku s modrými kroužky, nepomáhejte jí zpátky do moře. Jde o jednoho z nejnebezpečnějších mořských živočichů.

Článek

Žije u dna Tichého a Indického oceánu ve skalních škvírách, korálových útesech nebo porostech. Je spíš noční tvor. Dokáže měnit své zbarvení. Většinou je žlutohnědá, aby byla nenápadná a splývala s pískem. Pokud se ale cítí ohrožena, rozsvítí své neonově modré kroužky.

Známe deset druhů kroužkovaných chobotnic. Velké jsou až 25 centimetrů, ty nejmenší by se ale vešly do dlaně. Právě ty malé jsou nejnebezpečnější, protože jsou nejroztomilejší. Lákají turisty a děti. Pokud se naivní turista nebo dítě rozhodne chobotničku zvednout a prohlédnout, chobotnička jej zkusí kousnout a otrávit.

Kousnutí je záludné svou bezbolestností. Kdo neví, že držel v ruce jednoho z nejnebezpečnějších živočichů, nemá také tušení, že má pouze několik minut na cestu do nemocnice.

Paralyzující toxin

Bakterie, které žijí ve slinných žlázách kroužkovaných chobotnic, vylučují smrtelně jedovatý tetrodotoxin. Ten jim slouží k lovu i obraně. Smrtelný je i jediný miligram jedu. Je tisíckrát silnější než kyanid.

Brání přenosu nervových impulzů. Člověku způsobí zastavení činnosti plic a ochrnutí svalů včetně srdečních. Oběť se stále hůře hýbe, ale zůstává při vědomí. Nakonec se udusí.

Neznáme na něj žádnou protilátku. První pomoc spočívá především v okamžitém nasazení plicní ventilace. Ta může otráveného člověka udržet při životě, dokud se jed přibližně po 24 hodinách nerozloží.

Pokud se na dovolené s okouzlující chobotničkou potkáte, prohlížejte si ji jedině z dálky.

Video: Chobotnice kroužkovaná na lovu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz