Hlavní obsah

CENA ENERGIÍ KLESÁ. PROČ JE ALE FOTOVOLTAIKA STÁLE NEJLEPŠÍM ŘEŠENÍM?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva knihovna

Jak ceny energií letěly vzhůru, tak se zvyšovala poptávka po fotovoltaice. O energetické soběstačnosti uvažovali i lidé, kteří plánovali fotovoltaiku někdy v budoucnu.

Článek

Jakmile ale začaly ceny energií klesat, lidé odložili investici na dobu neurčitou. Poznáváte se v tom? Nenechte se zmást tím, že ceny energií padají. Prozradíme vám, proč je fotovoltaika stále tou nejlepší volbou.

FVE jako smysluplná investice

Experti tvrdí, energetická krize pomalu končí. Koneckonců nemáte důvod jim nevěřit – v televizi skutečně slyšíte, že ceny elektřiny klesají a někteří dodavatelé za ni nabízejí nižší cenu, než je státem zastropovaná cena. Očekává se, že ceny energií budou i nadále klesat. Někteří lidé se tak domnívají, že je fotovoltaika zbytečná. Je to ale správný postoj? Povězme si důvody, proč je FVE pořád výhodnou investicí:

1. důvod: Budete energeticky soběstační

Loňská energetická krize ukázala, že se může podobný scénář odehrát prakticky kdykoliv. Na energetické krizi se podílelo hned několik faktorů: od strachu ze snížení dodávek plynu až po odstavení jaderných elektráren. Nepředvídatelné události ve světě mohou ceny energií znovu ovlivnit.

FAKTA: Nikdo nedokáže s jistotou říct, jestli se ceny energií zase nezvýší. Naštěstí existuje řešení, jak se zdražování energií vyhnout a jak se stát nezávislí na dodavatelích energií: tím, že investujete do fotovoltaické elektrárny a stanete se energeticky soběstační. Již se nemusíte obávat cenových výkyvů a stresovat se, co bude za rok. Naopak si můžete užívat svobodu a klid.

2. důvod: Investice pro důstojné stáří

Kolikrát jste viděli v televizi rozhovor se seniory, kteří musí znovu nastoupit do práce, aby měli na drahé energie? Určitě několikrát. Není nic horšího, než se dostat do situace, kdy se musíte uskromnit nebo si dokonce půjčit od rodiny, abyste mohli svítit, vařit a topit. A co si budeme povídat: důchody v budoucnu nebudou na takové úrovni, abyste z nich pokryli základní životní potřeby.

REALITA: Je důležité myslet dopředu. Fotovoltaika je skvělou investicí pro ty, kteří si chtějí zajistit bezstarostné stáří. Využijte toho, že pracujete a investujte do fotovoltaiky, případně si na FVE vezměte úvěr a splácejte ho během produktivního věku. S FVE se nemusíte bát v důchodu toho, že dáte veškeré peníze za energie.

3. důvod: Příprava na vývoj vztahů mezi jednotlivými zeměmi

Přemýšlíte nad tím, jak se vyvine situace ve světě? Nikdo nečekal, že by se mohlo v Evropě válčit. A přece se to stalo. Kvůli válečným konfliktům rostou ceny produktů a služeb a jednotlivé země se dostávají do ekonomické recese. V současnosti nikdo neví, co se stane v dalších měsících a letech. Napětí mezi státy roste a nikdo vám nezaručí, že nedojde v budoucnu ke konfliktu mezi Ruskem a NATO.

VÝHODY: Ať už bude situace ve světě jakákoliv, díky fotovoltaice a tepelnému čerpadlu se vás nedotknou ani vysoké ceny energií, ani masivní výpadky elektřiny.

4. důvod: Ekologický přístup

Uvažujete nad tím, jak zlepšit životní prostředí, ale jako jednotlivec se cítíte bezmocný? Máme pro vás dobrou zprávu: investicí do fotovoltaiky snížíte svou ekologickou stopu. I když někteří lidé tvrdí opak, fotovoltaická elektrárna je skutečně ekologická. Zmapovali jsme ekologické dopady fotovoltaiky a poznatky zveřejnili v tomto článku.

VÝHODY: Fotovoltaická elektrárna využívá obnovitelný zdroj energie a produkuje čistou energii. Kromě toho jsou její součásti téměř stoprocentně recyklovatelné a jejím provozem nevznikají žádné škodliviny.

5. důvod: Vyšší hodnota nemovitosti

Pokud se rozhodnete pro fotovoltaiku, nejenže zvýšíte spotřebu vlastní elektřiny, ale také významně zvýšíte hodnotu nemovitosti. Dům s vlastním zdrojem čisté energie je v současnosti velkým lákadlem pro kupce, kteří vyznávají ekologický způsob života a chtějí energetickou nezávislost.

VÝHODY: Hodnota nemovitosti stoupne až o stovky tisíc korun. Zároveň se váš domov stane nízkonákladovým.

6. důvod: Jistá investice

Rozhodli jste se investovat volné finanční prostředky do fotovoltaiky? Určitě to byl správný krok. Spousta lidí si neuvědomuje, že nákupem FVE zhodnotí své úspory o 8 až 12 procent ročně. Navíc se jim cena elektrárny sníží díky dotacím o desítky tisíc a návratnost investice klesne na 3 až 7 let. Pro klidný spánek si aktualizujte pojištění nemovitosti a pojistěte si také fotovoltaickou elektrárnu.

VÝHODY: Investicí do FVE se stanete soběstační, pokryjete spotřebu domácnosti a případné přebytky můžete odprodat. FVE vám může přinést mnohem vyšší roční výnosnost než akcie a dluhopisy.

Investice do FVE = investice bez rizika

Chcete investovat bez rizika? Právě fotovoltaika je jistou investicí s rychlou návratností. Připravili jsme srovnání, jak si investice do fotovoltaiky vede oproti jiným investičním produktům:

  • Fotovoltaika: výnosnost 8 až 12 %
  • repo fondy (fondy peněžních trhů): výnosnost až 6,5 %
  • spořicí účty: výnosnost až 6 %
  • dluhopisy: výnosnost až 10 %
  • akcie: výnosnost v průměru 10 %
  • nemovitost: výnosnost v průměru 5 %
  • investiční zlato: výnosnost v průměru 4,5 %

Nestálý vývoj cen energií a nejisté ekonomické prostředí dělají lidem starosti. Díky fotovoltaice se stanete energeticky soběstační, snížíte měsíční výdaje za energie a zhodnotíte úspory. S fotovoltaikou vás nezaskočí výpadky proudu z distribuční sítě. Pokud jste byli na vážkách, jestli si pořídit fotovoltaiku, věříme, že jsme vás přesvědčili, že investice do FVE má smysl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám