Hlavní obsah
Bydlení

Jak se správně starat o fotovoltaiku: Co byste měli vědět o údržbě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Canva knihovna

údržba solárních panelů

Fotovoltaika je bezpochyby tématem číslo jedna mezi majiteli domů. O jednom tématu kolem FVE ale kolují protichůdné informace: Musíte se o fotovoltaiku nějak starat nebo ne? Jak je to tedy s údržbou fotovoltaiky?

Článek

Údržbu zvládnete levou zadní

Máte obavy z toho, že nebudete umět zacházet s fotovoltaikou (FVE) a stresuje vás, že nezvládnete její údržbu? Ve skutečnosti to není tak složité, jak se zdá. Pokud dočtete článek až do konce, budete souhlasit, že údržba FVE je kupodivu jednoduchá.

Co znamenají tvrzení, že jsou fotovoltaické panely bezúdržbové?

Prodejci FVE často tvrdí, že fotovoltaické panely jsou bezúdržbové. Nahrává tomu fakt, že se panely vyrábějí z materiálů, které mají samočisticí schopnosti a optimální sklon, takže z nich sklouzne sníh a nečistoty odplaví déšť. Není to ale tak úplně pravda. Znečištění panelů ovlivňuje zejména:

  • úhel panelů
  • lokalita
  • prašnost
  • dopravní infrastruktura
  • průmyslové závody v okolí

Údržba fotovoltaických panelů není nic v porovnání s tím, kolik peněz ušetříte za energie. Chcete-li z panelů vytěžit maximum, poradíme vám, jak o ně pečovat:

1. Každoroční kontrola FVE

Jednou ročně k vám přijede servisní pracovník, aby ověřil, že FVE funguje tak, jak má. Pokud se objeví nějaký problém, například FVE nebude vyrábět dostatek energie, můžete se s ním domluvit na mimořádné kontrole.

Servisní pracovník zkontroluje:

  • střídač
  • spínače
  • panely
  • kabely
  • baterii

CO JE DOBRÉ VĚDĚT: Pravidelnými kontrolami předejdete vážnějším poruchám a neopravitelným škodám.

RADA PRO VÁS: Nechte si FVE zkontrolovat 1× ročně (stejně jako komín).

2. Čištění fotovoltaických panelů odborníkem

Přemýšlíte, jak budete čistit fotovoltaické panely na střeše? Máme pro vás dobrou zprávu: panely potřebují jen minimální údržbu. Pokud bydlíte v prašné lokalitě, nechte je jednou ročně omýt, aby neklesl výkon panelů.

SHRNUTÍ: Čištění fotovoltaických panelů svěřte do rukou zkušené firmě, která má na to potřebné vybavení. Náklady na čištění jsou relativně nízké a odvíjí se od míry zašpinění panelů, přístupu na FVE a dalších kritérií (v průměru od 25 Kč/m2).

3. Čištění fotovoltaických panelů vlastními silami

Uvažujete, že vyčistíte panely sami? Buďte ale opatrní. Můžete se zranit a navíc neodborným čištěním můžete panely poškodit. K čištění používejte vapku a odstraňte z panelů silným proudem vody nečistoty a mastnotu.

POZOR: Na zašpiněné fotovoltaické panely nepoužívejte kovové ani dřevěné škrabky. Mohli byste panely poškrábat a nevratně je znehodnotit.

JAK NA ČIŠTĚNÍ? Nezapomeňte vypnout celý systém a vyčistěte panely v době, kdy na ně nesvítí slunce. Jinak zůstanou na panelech skvrny, které mohou snížit produkci elektřiny.

4. FVE vs. vydatné sněžení

Při pohledu na sněhem zasypanou střechu vás napadne otázka: Co s tím? Nedělejte si s tím starosti. Až vyleze slunce nebo až se oteplí, sníh sklouzne po panelech dolů. Zůstala na panelech slabá vrstva sněhu? Teplota panelů bývá o několik stupňů vyšší než venkovní teplota a sníh tak rychle roztaje.

ŽIJETE NA HORÁCH? Sníh zůstává na panelech tehdy, když mrzne a sněží. Pokud sníh vytvoří na panelech krustu ledu, je lepší nechat to být. Neriskujte zbytečně svůj život a poškození panelů. Během zimy není tolik mrazivých dnů se sněžením, abyste se museli zabývat čištěním panelů.

5. Kontrola baterie

Lidé, kteří si pořizují fotovoltaické panely, investují peníze do akumulační baterie. Tato baterie slouží jako záložní zdroj elektřiny, který se využívá tehdy, když FVE nedokáže dostatečně zásobovat domácnost elektřinou – hlavně přes noc. Pokud jste si koupili baterii, ujistěte se, že ji skladujete na suchém místě. Pro jistotu zkontrolujte, jestli se správně nabíjí, aby byla vždy připravená k použití.

6. Další možnosti údržby, které můžete, ale nemusíte dělat

  • Kontrolujte přes aplikaci funkčnost FVE, množství vyrobené energie a stav baterie.
  • Ujistěte se, že výkon FVE během slunečných dnů nekolísá.
  • Jednou za čtvrt roku zkontrolujte čistotu panelů.
  • Ubezpečte se, že jsou spojovací krabice suché a neproniká do nich vlhkost.
  • Zkontrolujte, jestli nejsou dráty okousané od hlodavců.
  • Odstraňte větve, které hází stín na panely a snižují tak výkon FVE.

V podstatě stačí, když fotovoltaiku zkontroluje jednou ročně pracovník servisního oddělení. Zároveň vám řekne, jestli byste měli panely omýt. Jak vidíte, údržba FVE je poměrně jednoduchá a o vše se postarají odborníci. Nenechte se odradit některými názory, že musíte fotovoltaiku denně kontrolovat a pravidelně omývat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám