Hlavní obsah
Názory a úvahy

Boj o zrušení státního svátku v nás stále dříme, pojďme sebrat odvahu, 1. máj je ideální kandidát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock / Jakub Vacek / license paid

Obrázek je ilustrační

Minulý rok se celkem živě debatovalo o zrušení některých státních svátků. Mám za to, že boj o jejich zrušení v nás stále dříme. Je třeba ale zmobilizovat odvahu a vybrat jeden svátek. Pro mě je to 1. květen.

Článek

Debaty nad zrušením alespoň jednoho státního svátku považuji za relevantní, i když vyvolávají silné emoce. S daty a zdravým úsudkem v zádech bychom se totiž neměli vyhýbat žádné z diskuzí. Tedy pokud se jedná o důležité téma s vlivem na velkou část společnosti. A v tomto případě o důležité téma rozhodně jde, i když asi každý nějak podvědomě víme, že rušit svátek (přeloženo jazykem lidí jako rušit placené volno) je něco nepopulárního.

Jednu takovou debatu jsme už zažili během minulého roku. Potřebu vyjádřit svůj názor mělo spoustu lidí z různých oborů. A nutno dodat, že značná část pohledů dávala hlavu a patu. Ve výsledku tu ale půjde stejně o odvahu, která bude hrát klíčovou roli v otázce zrušit, nebo nechat být. Pro a proti totiž najdeme téměř vždy a všude.

Zrušení alespoň jednoho svátku je dobrý krok

Argumentů pro zrušení některého státního svátku několik najdeme. Jistou korelaci můžeme například vidět mezi počtem státních svátkůvýší HDP na obyvatele některých evropských zemí. Pokud si oba zdroje dat položíte vedle sebe, jistě vám neunikne zřejmá souvislost. Žádná ze zemí, která je na tom v HDP lépe než Česká republika, nemá více státních svátků než ČR. Vyspělé ekonomiky Francie, Německa nebo třeba severských zemí tak mají více pracovních dní, než je zvykem u nás.

Namítnete-li, že počet pracovních dní přeci zásadně neurčuje kvalitu ekonomiky dané země, určitě budu souhlasit. Jde ale o malý ekonomický dílek, který i tady nějakou roli hrát může. K tomu navíc přikročilo i Dánsko, které právě v minulém roce jeden ze státních svátků zrušilo. Jednotky miliard dánských korun, které tímto rozhodnutím seveřané ušetřili, pak tamní vláda nasměrovala do důležitějších míst. Může nám tak být v tomto příkladem, a to i co se týče odvahy.

Zrušením alespoň jednoho státního svátku by ale kromě státu ušetřily i některé firmy. Ty totiž standardně dle zákona platí své zaměstnance i v případě, že ten den nepracují. Pokud od nich práci vyžadují, musí jim navíc platit příplatky, nebo nabídnout náhradní volno. To vše stojí peníze navíc.

Argumenty proti zrušení

Překvapivě od ekonomů se ale objevují i argumenty, které radost ze zrušení státního svátku brzdí. Přínos do státní kasy v jednotkách (nebo maximální nižších desítkách) miliard ročně totiž dle některých z nich není až tak zásadní výhrou. Navíc přesné číslo úspor nedokáže dnes spočítat nikdo, takže se i české vládě do tohoto odvážného kroku pochopitelně nechce.

Je zároveň jednoduché najít i celou řadu dalších tentokrát neekonomických argumentů pro zachování všech současných státních svátků. Od potřebného odpočinku lidí, až po zachování tradice konkrétního státního svátku.

Osobní pohled

Osobně přesto hlasuji pro zrušení alespoň jednoho „dne volna“. Není pro mě tak zásadní vědět, jestli ušetříme ročně deset nebo dvacet miliard. Podstatné je, že nějaké peníze ušetříme. A to stát i firmy. Je pro mě zároveň mnohem přijatelnější vzdát se dnes dobrovolně jednoho svátku, než nedobrovolně čekat na moment, kdy bude stát hledat peníze do rozpočtu jinde a to třeba v oblasti vyššího odvodu daní.

Zároveň se mi líbí představa, že alespoň jednou jako stát vystoupíme odvážně, progresivně a budou to právě okolní země, které se od nás nechají inspirovat, tak jako my dnes můžeme od Dánska.

Domnívám se, že podobně jako já může přemýšlet i celá řada z vás. Navenek vystupujeme raději opatrněji, ale uvnitř v nás dříme myšlenka, která zrušení svátku může podporovat. Proto si v tomto ohledu vážím i například političky Markéty Pekarové Adamové, která se nebála vyjádřit pohled, že by zrušení svátku minimálně „zvážila“. Osobně se s ní shodnu i na Svátku práce (1. května), který je pro nás pro oba jistým přežitkem, a tedy i kandidátem číslo jedna pro zrušení.

Závěrečná anketa

V celku zajímavé bylo sledovat minulý rok ankety, ve kterých jsme jako Češi hlasovali, který ze státních svátků bychom zrušili. Tedy pokud bychom museli. Abychom získali co nejčerstvější data, můžete hlasovat v anketě níže. Vybral jsem tři svátky, které se suverénně nejčastěji objevovaly právě ve výše zmíněných anketách.

Anketa

Pro jaký státní svátek byste hlasovali, pokud bychom jeden z nich museli zrušit?
Velký pátek (variabilní den)
7,6 %
Svátek práce (1. května)
9,9 %
Den boje za svobodu a demokracii (17. listopadu)
82,5 %
Celkem hlasovalo 4291 čtenářů.

Zdroje:

  • iDnes.cz. První máj je horký kandidát svátku na zrušení, ekonomové jsou ale proti (publikováno 1. května 2023, dostupné ZDE).
  • Deník.cz. Velký pátek a jiné. Češi mají nadprůměrný počet volných dní, lídry EU ale nejsou (publikováno 4. dubna 2023, dostupné ZDE).
  • European-union.europa.eu. Fakta a čísla týkající se života v Evropské unii – HDP na obyvatele v PPS (dostupné ZDE).
  • iRozhlas.cz. Dánsko zrušilo státní svátek Velký modlitební den. Ušetřené peníze chce investovat do obrany (publikováno 1. března 2023, dostupné ZDE).
  • iDnes.cz. Mnoho lidí netuší, na co mají nárok, když pracují ve státní svátek (publikováno 3. července 2019, dostupné ZDE).
  • CNN.iprima.cz. Zrušme dva státní svátky a bude na důchody. Ušetříme tím miliardy jako Dáni, počítají experti (publikováno 3. března 2023, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz