Hlavní obsah
Názory a úvahy

Žádné rušení státních svátků, radši uvažujte o čtyřdenním pracovním týdnu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Darth Zira

Majáles studentů pařížské Sorbonny - nechybí ani alegorické vozy!.

Už podruhé zde někdo otravuje se svou fixní ideou na téma, jak je rušení státních svátků skvělé pro ekonomiku. Jistě, pokud se náležitým způsobem upraví čísla, může to tak i vypadat.

Článek

Pokud ovšem neohýbáme statistiky tak, jak se nám to zrovna hodí, realita se ukazuje odlišná.

Zásadní fakta:

1) Počtem státních svátků nijak výrazně nepřevyšujeme průměr jak v EU, tak ani v celé Evropě. Část evropských zemí má svátků stejně jako my, část více a část zas o jeden či dva dny méně - viz tento přehled.

2) Co se týče konkrétně Německa, tak sice má celostátních dnů pracovního volna méně než my, ale jednotlivé spolkové země mají ještě své vlastní svátky, takže ve většině spolkových zemí to díky tomu vychází stejně jako u nás nebo dokonce mají volna více - viz zde. Podobná situace je také ve Francii nebo Španělsku - některé svátky jsou regionální.

3) V již zmíněné Francii je od roku 2000 zavedený pracovní týden v trvání 35 hodin - neznamená to, že všude se pracuje pouze 35 hodin týdně, ale že cokoliv nad 35 hodin týdně je počítáno (samozřejmě i z hlediska příplatků) jako přesčasová práce.

4) Právě již zmiňovaní - a vychvalovaní - Dánové patří mezi „top 3“ národy z EU, které tráví v práci týdně nejméně času. Těmi dalšími jsou pak Nizozemci a Němci.

5) Počet hodin trávených v práci v celé Evropě a zejména v těch nejvyspělejších státech za posledních 20 let výrazně klesá.

6) Dělaly se experimenty s šestihodinovou pracovní dobou a také s čtyřdenním pracovním týdnem. Jedny i druhé se prozatím ukazují jako velmi úspěšné, takže není vyloučeno, že stejně jako se před sto lety bojovalo za osmihodinovou pracovní dobu a v 60. letech 20. století za volné soboty, začne se bojovat za kratší pracovní týden - buď za maximálně šest hodin denně nebo za volné pátky, případně za jistou kombinaci obojího.

Vzhledem k robotizaci, automatizaci a zapojování umělé inteligence není moc rozumných důvodů, proč bychom měli pracovat stejně dlouho jako naši předci před 100 a více lety.

Jestliže by v rámci celé EU došlo k zavedení kratšího pracovního týdne - ať již čtyřdenního nebo pětidenního s maximálně šestihodinou pracovní dobou, „ubylo“ by za rok neporovnatelně větší množství hodin povinně strávených v práci než je ten pouhý jeden den volna.

Suma sumárum - v některých zemích mají za rok více volných dnů, v jiných o něco méně, ovšem v mnoha z nich, a zvláště pak v těch ekonomicky nejúspěšnějších, lidé v průměru odpracují za rok daleko méně hodin než je tomu u nás.

Domnívat se tudíž, že naši ekonomiku „nakopne“ zrovna zrušení jednoho nebo dvou volných dnů, je naprostý nesmysl.

A na rádoby „argumenty“ na téma „jak by nepřetržité provozy mohly fungovat s volnými pátky či pracovní dobou šesti hodin“ lze říct jedině: „úplně stejně, jako fungují dnes, když existují volné soboty, neděle a státní svátky a osmihodinová pracovní doba“ . Snad každý, kdo dokončil základní školu, ví moc dobře, že 24 (hodin) je číslo beze zbytku dělitelné jak osmi, tak také šesti (dále rovněž dvěma, třemi, čtyřmi a dvanácti).

A „last but not least“ - První máj je nejen „svátek práce“, ale také svátek zamilovaných (v naší zemi daleko tradičnější než sv. Valentýn), takže kdyby to byl pracovní den, nemohli by se lidi líbat pod třešní ani chodit na Petřín k Máchovi (v jiných městech na jiné tradiční místo), nemluvě o tom, že by se ani den předtím nemohly pořádně oslavit čarodějnice.

Musíme také myslet na studenty - Majáles je tradice sahající až do středověku.

A jen tak na okraj - První máj je také dnem vstupu České republiky do Evropské unie, což je pro inteligentnější část obyvatelstva stejný důvod k oslavě jako 17. listopad.

Zdroje:

https://www.motoinfo.cz/index.php/svatky-evropa

https://www.dbschenker.com/resource/blob/578366/47dba5ad1d8fb94dd56c571fda028402/st%C3%A1tn%C3%AD-sv%C3%A1tky-v-zahrani%C4%8D%C3%AD-v-roce-2019-cz-cs–data.pdf

https://www.top-pojisteni.cz/pojistovaci-poradna/novinky-ze-sveta-pojisteni/statni-svatky-2021-u-nas-i-v-evrope

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nejvice-hodin-tydne-v-eu-pracuji-rekove-nejmene-nizozemci-uv/r~151b9940586711ee8980ac1f6b220ee8/

https://fr.wikipedia.org/wiki/Temps_de_travail

https://en.wikipedia.org/wiki/Working_time

https://de.wikipedia.org/wiki/Arbeitszeit

https://www.platy.cz/analyzy/4-denni-pracovni-tyden-budoucnost-ci-utopie/50874

https://www.welcometothejungle.com/cs/articles/zavedli-ctyrdenni-pracovni-tyden-a-takhle-to-dopadlo

https://plus.rozhlas.cz/ctyrdenni-pracovni-tyden-dorazi-i-do-ceska-firmy-ale-jeste-ceka-velky-kus-prace-8975637

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/nemecko-pracovni-tyden-projekt-ctyri-dny-zamestnanci-odbory.A240129_170134_eko-zahranicni_jla

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz