Hlavní obsah
Finance

Brigáda za lajkování videí jí přinesla 5 000 korun, přišla ale o mnohem víc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Zpočátku brigáda snů. Podívat se na video, dát mu lajk a dostat peníze. Jednoduché a výhodné. To ale jen do doby, než se z přivýdělku vyklubal podvod, který odnesla jedna z nás.

Článek

Poslední dobou se to podvody jen hemží. Nepřijde vám? Když jsem na webu novinky.cz zadal slovo „podvodníci“ jako klíčový pojem, nestačil jsem se divit. Bez nadsázky. Napočítal jsem 36 článků od začátku roku, které se týkaly nějakého podvodu, ve kterém lidé u nás přišli o peníze. Ať už šlo o různá pojištění, kyberpodvody, neexistující dědictví, nebo třeba zálohu za psa. A nešlo o tisíce. Spíše o statisíce až nižší miliony korun. A tento týden se bohužel skupina podvedených rozrostla o dalšího člena.

Brigáda za sledování filmů

Vše přitom začalo nevinně. Tak, jak to ale většinou bývá. Jedna žena (říkejme jí třeba Jana) byla přes komunikační aplikaci oslovena k výdělku. Zadání jednoduché – budeš se dívat na videa, dávat jim lajky a dostaneš za to pořádně zaplaceno. Janě se něco takového zalíbilo, co také mohla ztratit. A tak to zkusila. Když ale přišla první výplata na účet a spolu s ní i několik dalších plateb v celkové hodnotě 5 000 korun, až tehdy asi poprvé uvěřila tomu, že se opravdu jedná o skutečnou brigádu.

Vyšší level

Údajný poskytovatel brigády si tak celkem rychle získal její důvěru a patřičně toho využil. „Pojďme Jano naši spolupráci ještě vylepšit. Pokud se chcete dostat do vyššího brigádnického levelu, kde budete mít i za každý lajk u videa vyšší provizi, pojďme se domluvit na dalších krocích. Stačí, když pošlete finanční obnos na toto číslo účtu. Rychle se Vám to vrátí,“ znělo parafrázovaně přibližně to, co poskytovatel brigády Janě sdělil.

Konec příběhu už jsem prozradil v nadpise tohoto článku. Paní Jana skutečně naposílala podvodníkům celkem 125 000 korun. Další už nepřidala, protože jí začala být situace podezřelá a raději se obrátila na Policii ČR. Škoda, že to ale zašlo tak daleko. Ztracené peníze dodnes neviděla. Dle slov policie hrozí neznámému pachateli až pět let ve vězení. To teď ale Janě moc nepomůže.

Osvěta na prvním místě

Mým osobním doporučením je tak co nejintenzivněji šířit osvětu mezi lidmi v podobě konkrétních příběhů, které se staly (proto i tento článek). Zároveň není na škodu se hned v zárodku podobných situací obrátit na někoho známého, se kterým bezpečnost dané aktivity můžeme prokonzultovat. I kdyby nás vše přišlo subjektivně bezpečné. Zvyšujeme tím totiž o 50 % šanci, že ve dvou podvod odhalíme.

Užitečné rady v podobě nejčastějších podvodů, které na nás druzí zkoušejí na internetu, sepsala stručně a srozumitelně na svém webu mimo jiné i Česká spořitelna. Ta navíc spolu s Českou bankovní asociací připravila test, ve kterém si můžete v deseti otázkách ověřit vaši ostražitost. Tu využijete například hned u první otázky, která se týká nejbezpečnějšího výběru wi-fi ze tří nabízených možností. Na zdánlivě jednoduchou otázku už ale není tak lehké najít správnou odpověď. Další otázky vám nebudu prozrazovat, zkuste si test, který najdete na odkaze ZDE, projít sami. Určitě nepůjde o ztrátu času.

Zdroje:

  • Kybertest.cz. O projektu (dostupné ZDE).
  • Česká spořitelna. Falešný bankéř, zlodějská investiční aplikace a další způsoby, jak vám internetoví podvodníci vyprázdní peněženky (publikováno 31. října 2023, dostupné ZDE).
  • Policie.cz. Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje - Brigáda stála ženu 120 tisíc (publikováno 4. června 2024, dostupné ZDE).
  • Novinky.cz. Podvodníci (dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz