Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hrdinka současnosti je 72letá paní, kterou znásilnilo 91 mužů, aniž by o tom věděla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační.

V posledních dnech otřásl nejen francouzskou společností příběh hororových parametrů. Bohužel s přívlastkem: podle skutečných událostí.

Článek

Vše se odehrávalo mezi manželským párem. V hlavní roli se pomyslně představili Dominique a Gisèle Pelicot, kteří spolu prožili přibližně padesát let vztahu. Dnes mají oba víc než 70 let. Vyšlo ale na veřejnost, že Dominique své manželce po dobu téměř deseti let podával léky proti úzkosti, které způsobovaly její omámení. Poté ji znásilňoval, a dokonce k ní umožnil přístup i cizím mužům, kteří ji také bez jejího vědomí sexuálně zneužívali. Tady to ale nekončí. K tomu navíc Dominique využíval internet, kde svou ženu nabízel jako zboží. K jeho usvědčení nakonec pomohly i záznamy, které si z těchto zvěrstev pořizoval a kterých nashromáždil nevídané množství.

Otevřený soudní proces

A právě v těchto dnech probíhá ve Francii soudní proces s Dominiquem a celou řadou mužů, kteří čekají na vyslechnutí si svého trestu. To, čemu se ale celá veřejnost velmi podivuje, je fakt, že je celý soudní proces veřejný. V těchto nanejvýš citlivých případech je totiž běžné, že se celý proces odehrává za zavřenými dveřmi. Možná se nám tady vybaví i kauza kolem Dominika Feriho (shoda křestních jmen je čistě náhodná), kde k celému soudnímu procesu nebyla připuštěna veřejnost, a to především kvůli ochraně žen, které vypovídaly. Gisèle Pelicot ale všechny překvapila. Byla to totiž ona, která iniciovala to, aby byl proces veřejný. Chtěla totiž, aby se o děsivých detailech dozvěděl celý svět a pozornost se upřela na viníky.

Proč nás má tento příběh zajímat

Existuje několik důvodů, proč bychom měli tomuto příběhu věnovat pozornost. Netvrdím, že detailní seznámení se s průběhem znásilnění nám má přinést něco užitečného. Možná je snad lepší detaily ani neznat. Celý příběh obecně pro nás ale může být jakousi inspirací, poučením i varováním do každodenního života, a to minimálně ve třech oblastech:

  • Za prvé: neignorujme sexuální obtěžování, i když se nás netýká. Nemusí jít přitom o tak velký případ, jako se odehrál ve Francii. Jako příklad uvedu příběh své ženy, která vždy ráda běhala v legínách, ale díky pokřikování a pískání od mužů už tuto oblíbenou činnost omezuje. Jako její partner bych byl přitom nanejvýš vděčný, kdyby se za ni někdo v těchto nepříjemných situacích postavil. Její příběh si můžete přečíst v článku níže.
  • Za druhé: přenesme stigma na viníky a ozvěme se. Mnohem jednodušeji se to řekne. To je jasné. Proto nám mohou být inspirací ženy jako Gisèle Pelicot, nebo další, které usvědčily zase v jiné známé kauze hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. Díky tomuto muži vzniklo hnutí MeeToo, které dodalo odvahu ženám po celém světě, aby se podělily o svá tíživá tajemství. Tyto ženy zároveň pomáhají tomu, o co se dnes snaží i francouzská důchodkyně. Tedy přenést pozornost z obětí na agresory.
  • Za třetí: věnujme pozornost tomu, co se děje uvnitř rodin. Ať už se to týká rodiny naší, nebo i těch ostatních. Někteří psychologové a odborníci totiž často upozorňují na to, že za znásilněním a sexuálním obtěžováním stojí velmi často právě partneři. Podobné statistiky jsou bohužel i u dětí, které se nejčastěji se sexuálním obtěžování setkávají právě v rodině.

Zdroje:

  • SeznamZprávy.cz. Obrovské rozpory, říká Feri k obžalobě. Oběti promluví za zavřenými dveřmi (publikováno 14. února 2023, dostupné ZDE).
  • SeznamZprávy.cz. Netušila, že byla znásilňována. U soudu otevírá oči celé Francii (publikováno 9. září 2024, dostupné ZDE).
  • iRozhlas.cz. Ve většině případů znásilnění je pachatelem partner nebo manžel, říká Nejedlová (publikováno 24. července 2022, dostupné ZDE).
  • iDnes.cz. Kvůli němu vzniklo MeToo. Filmový producent Weinstein si odsedí 23 let (publikováno 11. března 2020, dostupné ZDE).
  • Sancedetem.cz Prolomit tabu: Sexuální zneužívání v rodině může být i mezi sourozenci (publikováno 19. října 2023, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz