Hlavní obsah
Finance

Hypotéka za 3,99 % jako první pozitivní vlaštovka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock / Jakub Vacek / license paid

Obrázek je ilustrační

Žádáte o novou hypotéku, nebo refinancujete tu stávající? Pak by vás mohlo zajímat, že na tuzemském trhu se objevují první náznaky, že by mohly jít úrokové sazby zase o kousek níže.

Článek

Úrokové sazby jsou něčím, co žadatele o novou hypotéku i ty, kteří refinancují, velmi zajímá. V posledních dvou letech jsme si o nízkých sazbách klidně i pod 2 % mohli nechat jen zdát. Přicházejí už ale první vlaštovky, které mohou znamenat dlouho očekávaný příchod jara právě z pohledu dostupnosti hypoték.

Současná situace

V současné době se úrokové sazby hypoték v České republice pohybují dle webu finance.cz nejčastěji mezi 5 % a 6 %. Najdeme ale i takové, které se dostaly pod pomyslnou magickou hranici 5 % a pohybují se někde kolem 4,5 %. Celkový objem poskytnutých hypotečních úvěrů ale navzdory relativně vysokým sazbám v tomto roce stále roste. To potvrzují i statistiky na webu České bankovní asociace. Zatímco v lednu byly poskytnuty hypotéky v objemu 13 miliard korun, za červen už to bylo více než 24 miliard. A může být ještě lépe.

První vlaštovka pod 4 %

První bankou, která aktuálně nabízí úrokovou sazbu pod 4 %, je Moneta Money Bank. Konkrétně jde o sazbu 3,99 %. Týká se přitom všech klientů, kteří si chtějí hypotéku nově sjednat. Zároveň ale pokrývá i ty stávající, kteří se stejnou sazbou a za splnění určitých podmínek mohou svou aktuální hypotéku refinancovat. A o jaké podmínky jde?

  • Nejdříve je třeba zmínit, že u Monety si musíte o hypotéku zažádat online. Pro někoho to může být přínosem, protože si vše vyřeší sám z pohodlí domova. Pro jiné může jít samozřejmě o drobnou komplikaci navíc.
  • V online kalkulačce Monety zároveň tato sazba platí pouze při fixaci na 5 let a při LTV 55 % (to jednoduše znamená, pokud si půjčíte od banky méně než 55 % z hodnoty nemovitosti, těšíte se z poměrně nízké úrokové sazby, je třeba mít ale našetřeno vlastní zdroje, což právě banka nižší sazbou odměňuje).
  • Sazba 3,99 % je podmíněna sjednáním pojištění schopnosti splácet hypoteční úvěr. Pokud o pojištění klient nemá zájem, vyroste mu sazba o 0,2 % výš. Tedy na 4,19 %.

Je nejlevnější hypotéka zároveň i nejvýhodnější?

A právě o posledním bodě v předchozí podkapitole mluví ve finančním podcastu Ve Vatě Tomáš Rusňák. Ten upozorňuje na to, že opticky výhodné nabídky mohou být často právě podmíněné sjednáním určitého druhu pojištění, které celkové náklady hypotéky prodraží. RPSN (=celkové náklady) jsou přitom jedním z hlavních ukazatelů, které by si měl klient hlídat.

Celkově tak ale můžeme mít radost z rozhodnutí každé banky, která nabídne jakkoliv podmíněnou hypotéku pod 4 %. Jak totiž my klienti dobře víme, čím větší konkurence je na trhu, tím více z toho můžeme profitovat my sami. Banky se totiž začnou předhánět a snažit, abychom se právě my stali jejich klienty.

Cílem tohoto textu tak není nijak pozitivně, nebo negativně hodnotit konkrétní banku. Nejedná se o doporučení, kterou z finančních institucí si pro sjednání nebo refinancování hypotéky zvolit. Jde pouze o informování o tom, že se po delší době protrhla magická hranice 4 %.

Zdroje:

  • Finance.cz. Co se změnilo a možná ještě změní u hypoték? (publikováno 25. července 2024, dostupné ZDE).
  • SeznamZprávy.cz. Expert radí, jak si maximálně zlevnit hypotéku (publikováno 21. března 2024, dostupné ZDE).
  • ČBAmonitor.cz. ČBA Hypomonitor (dostupné ZDE).
  • Moneta.cz. Hypotéka (dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz