Článek
Přestože je tento text o Karlu Šípovi, začnu nejdříve krátce na jiném místě.
V posledních letech jsem téměř v pravidelných intervalech narážel na texty, které upozorňovaly na „promarněný“ čas v Poslanecké sněmovně. Tím promarněný myslím situace, kdy poslanci vědomě obstruovali a neužitečně prodlužovali svůj čas za řečnickým pultíkem. Informovaly o tom Seznam Zprávy, Deník.cz nebo třeba iDNES.cz. A vždy byla řeč o milionech korun vyhozených z okna.
Oblíbený hospodský humor Karla Šípa
Poslední dobou si ale všímám toho samého v jednom z nejoblíbenějších pořadů na České televizi. Řeč je o Všechnopárty s dlouholetým moderátorem Karlem Šípem. Stále jde o velmi oblíbený program, což dokazuje i pravidelná vysoká páteční sledovanost.
V posledních týdnech ale Šíp sklouzává k hloupému až hospodskému humoru. Nad proměnou jeho humoru jsem se zamýšlel v textu níže.
Až v pátek 21. listopadu mi ale vlastně odpověděl sám Karel Šíp. Mluvil totiž velmi otevřeně právě o hospodském humoru. A v žádném případě nejde o kritiku hospod nebo oněch historek z tohoto prostředí. Jestli si tři štamgasti po dvou pivech vypráví někde v rohu hospody přihlouplé vtipy a zpříjemní jim to večer, budou odpočatí a uvolnění do dalšího dne, asi na to nikdo neřekne půl slova.
Hospodský humor vs. hodnoty České televize
Do úzkých se ale velmi rychle dostaneme, když tento humor přebírá Karel Šíp. Navíc na veřejnoprávní České televizi, která bude muset o svou pověst vždycky těžce bojovat. A je nutno přiznat, že Karel Šíp jí v tom svými historkami vůbec nepomáhá. Pokud bych měl totiž za všechny odpovědět na otázku, zda už Šípův hospodský humor není trochu přes čáru, odpověděl bych jednoznačně. Ano, je. Česká televize navíc sama na svých stránkách v sekci Hodnoty, poslání a vize mimo jiné jasně konstatuje, že „vyrábí kvalitní obsah s vysokou přidanou hodnotou“.
Šíp se přiznává k lásce k hospodskému humoru
Vtipy Karla Šípa ale jen málokdo může nazvat kvalitním obsahem. A najít v nich vysokou přidanou hodnotu je nemožné. Posuďte sami. V dosud posledním odvysílaném díle smutnil nad množstvím zavřených hospod v poslední době a adoroval právě ony hospodské historky následujícími slovy:
Já to mám mimochodem velice rád, ten hospodský humor. Kde bude vznikat (když se hospody zavírají)? No uvidíme, jestli se to třeba nezlepší, ale jedno polínko přiložím, protože říkám, že to mám rád.
Poté začal vyprávět historku o jednom člověku z hospody, který údajně potkal o půlnoci svou manželku. Popisoval ji, jak koulela očima a tak nějak divně byla cítit. A tak šel dál, až zjistil, že to byl traktor.
Ono opravdu v tomto těžko hledat onen kvalitní obsah s vysokou přidanou hodnotou, jak prezentuje Česká televize. Karel Šíp jako by svým humorem zamrzl někde před desítkami let, kdy humor snesl téměř cokoliv. Dnes je ale divák náročnější. Dívá se také navíc na to, za co platí. A jestli právě koncesionářské poplatky pokrývají Všechnopárty a tento typ humoru, skoro by si jeden řekl, že si ty peníze raději nechá a investuje je někde lépe.
I když můžeme mít (a snad bychom i měli mít) ke Karlovi Šípovi jistý druh uznání a respektu, někdo by mu přeci jen slušně a vlídně měl říct jednoduchou pravdu. Hospodský humor patří do hospody, ne do České televize. Proto se mu také říká hospodský.






