Hlavní obsah
Sport

Je fér, že si tenistka Vondroušová vydělá v sobotním finále Wimbledonu více než běžný Čech za život?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik / 2m assets / free license

Obrázek je ilustrační.

Pro někoho to fér je. Jiné to pobouří. Proč berou někteří sportovci takové peníze? V sobotu se česká tenistka patrně stane předmětem podobných debat. Vydělá si totiž několik desítek milionů korun.

Článek

Vždy, když přijde řeč na odměňování sportovců, je to trochu dilema. V tenise se s tímto setkáváme nejčastěji při těch nejprestižnějších turnajích, kde prize money bývají zpravidla nejvyšší. Tenisový turnaj Wimbledon mezi ně bezesporu patří.

O víkendu čekáme jeho vyvrcholení. K radosti českého fanouška bude mít naše země ve finále ženské dvouhry dokonce i jednoho zástupce – Markétu Vondroušovou. A že bude o co hrát. Odměny pro ženy totiž od prvního uspořádaného turnaje pořádně narostly. Od roku 2007 jsou navíc připravené stejné finanční částky jak pro muže, tak i pro ženy. Do té doby měli muži náskok.

Pro rok 2023 je částka pro výherce dvouhry stanovená na 2 350 000 liber, prohraný finalista si odnese přesně polovinu. Pokud Markéta Vondroušová v sobotu uspěje, může se těšit přibližně na 65 milionů korun, což zní na první poslech neuvěřitelně. Jenže zas až tak růžové to není.

Daně vezmou skoro polovinu

Jak už to bývá, hodně peněz si ukousne i stát. A tady to bude obzvláště bolet. V Británii totiž v případě triumfu na turnaji nechá státu Markéta Vondroušová téměř polovinu výhry, celkem 45 %. Bavíme se tu tedy přibližně o necelých třiceti milionech korun.

Tým, cestování a další náklady

K tomu je třeba připočíst fakt, že tenisté čelí vysokým nákladům na svou kariéru. Trénink, cestování po světě, placení hotelů, výživy, zdravotní péče. Nesmíme zapomenout u těch lepších také na tým – trenér, psycholog, fyzioterapeut a další poradci. A samozřejmě letenky a ubytování i pro ně.

Také je třeba zmínit, že „profesionální životnost“ sportovce je omezená věkem a také zraněními, která mohou profesionální kariéru ukončit velmi brzy. Tenisté si proto musí vytvořit finanční polštář na budoucí období po skončení kariéry. Moc let na to přitom nemají.

Většina takovou šanci ani nedostane

K tomu pravděpodobnost, že se Češka dostane do finále Wimbledonu, není až tak vysoká. Od roku 1993 se to povedlo pouze čtyřem, pokud k nim počítáme již Markétu Vondroušovou. Když bychom vzali v potaz, kolik profesionálních tenistek v naší republice máme, statistka bude stát proti nim jako opravdu těžký soupeř.

Výhra Wimbledonu se rovná 124 let v práci

Zajímavé srovnání nabízí výhra ve finále Wimbledonu vs. průměrná česká mzda za rok 2022, která činila 43 412 korun. K tomu, abyste s takovou mzdou vydělali 65 milionů korun, museli byste do práce chodit 124 let. To samozřejmě není schopen nikdo z nás.

Nabídka a poptávka je odpověď

Nakonec sami tenisté by podle mě neměli být propírání za jejich výdělky. Celé je to vlastně otázka nabídky a poptávky. Pokud je někdo ochoten zaplatit tenistům takové peníze, má to rozhodně dobře spočítané. Na vstupenkách, televizních právech, cestovním ruchu, prestiži atp.

Ve finále to tedy zůstane znovu na nás, na jakou stranu se přikloníme. Osobně se přimlouvám za to, ať to v našem případě Markétě přejeme. Mimo jiné bude totiž v sobotu reprezentovat určitým způsobem nás všechny. A pokud se ji to povede, zkrátka za svou práci dostane zaplaceno víc než většina z nás za tu svou. Tenisu se mohla od dětství totiž věnovat většina z nás, jen jsme patrně upřednostnili jinou cestu.

Anketa

Jaký máte pohled na to, že vítěz Wimbledonu dostane kolem 60 milionů korun?
Souhlasím s tím, zaslouží si to.
61,2 %
Přijde mi to neúměrně přestřelené.
14,1 %
Neřeším, beru to tak, jak to je.
24,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10022 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz