Hlavní obsah
Finance

Příspěvek 50 000 Kč může způsobit odliv císařských řezů z prosince na leden 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com / J7V5 / ID2216436831 / license paid

Obrázek je ilustrační.

Být porodní asistent, beru si první týden v lednu dovolenou. Některé maminky totiž budou patrně vyjednávat s lékaři o posunu doporučeného termínu porodu o pár dní, jen aby rodily ve „správné“ datum.

Článek

Médii tento týden proběhla informace týkající se navýšení rodičovského příspěvku o 50 000 Kč pro rodiče dětí narozených od 1. ledna 2024. Pro velkou část rodičů bezesporu vítaná zpráva. Už méně dobrá pro ty, kteří tuší, že se jim jejich potomek narodí někdy na přelomu prosince a ledna. Hrají totiž docela o dost.

Trocha statistiky

Dle ČSÚ se v roce 2022 živě narodilo v České republice celkem 99 800 dětí. Můžeme tedy říct, že v průměru se rodí přibližně 273 dětí každý den. Pokud budeme vycházet ze zjištění redakce Seznam Zprávy, pak každý čtvrtý porod je prováděn formou císařského řezu. Tedy v našem případě by statisticky každý den došlo k cca 68 císařským řezům napříč republikou.

Pokud rodíte císařským řezem, zpozorněte

Správné načasování porodu bude proto klíčové. Zejména pak právě u zmíněných císařských řezů. Díky statistice můžeme odhadnout, že poslední týden v roce se na císařský řez bude chystat celkem 476 rodiček. Z praxe víme, že císařský řez není jen akutní, ale mnohdy bývá i s dostatečně časovým předstihem plánovaný. Zpravidla několik dní před termínem porodu, který kvalifikovaně odhadl lékař již v první fázi těhotenství.

Jak s tím naložit?

To je otázka, se kterou se musí poprat budoucí rodiče. Představte si, že od gynekologa je stanoveno datum očekávaného porodu na 4. ledna 2024. Víte, že budete rodit císařem. V porodnici však dostanete od lékaře termín plánovaného zákroku na 27. prosince 2023, aby se dítě náhodou nenarodilo přirozeně dříve. Tedy budete patřit mezi těch odhadem 476 zmíněných porodů, na které připadá termín v posledním týdnu v roce.

Obchod a vyjednávání

Umím si představit, že část rodičů se bude snažit v takovém případě vyjednat si posunutí termínu porodu na první dny v lednu. Možná za cenu vyššího rizika? Netvrdím, že nutně budou chodit s obálkami nebo nějakým úplatkem. Ale na nějaké vyjednávání nebo možná určitou formu obchodu dojít musí. I kdyby jen přemlouvání v telefonu, osobní návštěva a lobbing za jiný termín, snaha domluvit si přes známého v nemocnici protekci atd. Jenže i porodnice mají své kapacity. A aby měly poslední týden v roce od „císařů“ volno a první týden v novém roce dvojnásobek práce, to asi nechce žádná z nich.

Zdraví vs. peníze

Nezbude nám nic jiného, než to celé brát, jak to je. Osobně bych sice navrhnul navyšovat příspěvek postupně, třeba pro děti narozené v lednu o 10 000 Kč výš, v únoru o dalších 10 000 Kč, až po zmíněných 50 000 Kč. Zmírnil by se tím tlak na budoucí rodiče, protože přijít o 10 000 Kč je určitě méně bolestivější, než přijít o pětkrát tolik. Ale nesedím ve vládě.

V zásadě to tedy bude na každé matce, případně páru, jak se s celou situací vypořádá. Někde v hloubi duše doufám, že první místo v žebříčku hodnot dostane zdraví a bezpečí narozeného dítěte spolu s jeho matkou, a až za nimi bude finanční dárek v podobě 50 000 Kč.

Závěrem přesto přidám jednu finanční radu rodičům, kterých se rodičovský příspěvek v budoucnu bude týkat. Pokud si totiž tento příspěvek vyčerpáte co nejrychleji, můžete na tom několik tisíc vydělat také. Stručně jsem to sepsal ve článku ZDE. Možná z vás pak částečně spadne tlak, jestli se vám dítě narodí na Silvestra 2023 nebo na Nový rok 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz