Hlavní obsah
Finance

Pět pravidel, jak více ušetřit. Využíváte alespoň čtyři z nich?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.freepik.com

Stříhat si vlasy sám nebo vyměnit kafe ze Starbucksu za to uvařené doma – i to jsou rady, které často slýcháváme. Praktických tipů není nikdy dost. V současné době, kdy se zdražilo skoro vše, nabízím na vlastní kůži ověřený návod, jak ušetřit.

Článek

1. Přepočtěte čas na peníze

Představte si, že bychom žili ve světe, kde se za věci a zážitky neplatí penězi ale časem. Podobně jako ve filmu Vyměřený čas. V obchodech bychom si tak nekupovali zboží za peníze ale za hodiny našeho času. V jistém slova smyslu to tak vlastně funguje. Pokud bychom vycházeli z dat ČSÚ o průměrné mzdě 40 353 Kč v roce 2022 (cca 32 500 Kč čistého) a odhadli bychom, že každý měsíc pracujeme za tuto mzdu cca 160 hodin, pak by hodina našeho času měla hodnotu zaokrouhleně 200 Kč. Návštěva dražší restaurace a útrata 1 600 Kč by tedy odpovídala 8 hodinám práce. Chodili byste s tímto vědomím do restaurace každý druhý den?

2. Vyhněte se slevám

Tahle rada na první pohled nezní zrovna moc chytře. Ve skutečnosti je ale zásadní. Koupili bychom si v dnešní době kilo banánů za 59 Kč? Dost pravděpodobně ne. Ale co když by u téhle cenovky byla tabulka s informací, že původní cena byla 119 Kč. Sleva 50 % je přeci více než dobrá. Ano je. Slevy mohou ale často otupit naše racionální vnímání. Místo přemýšlení, jestli zboží opravdu potřebujeme, se pak zaměřujeme více na to, kolik jsme „ušetřili“. Správně je se tedy zaměřit na finální cenu a vyhodnotit, jestli má pro mě daný produkt/služba odpovídající cenu.

3. Zrušte předplatné a členství

Máte zároveň Netflix, HBO a Disney+ a přitom se díváte jen na jeden film měsíčně? Potřebujete opravdu Spotify a Youtube Premium při poslechu pouze pár písniček týdně? Platíte si v rámci tarifu neomezená data a přitom využíváte většinu dní v měsíci WiFi? Udělejte si seznam všech předplacených služeb a členství, které máte. Napište si k nim cenovky a vyznačte si ty, které používáte nejméně. Pak už zbývá jen zhodnotit, které služby se opravdu nevyplatí a zrušte je.

4. Plaťte čas od času hotově

Nosit v peněžence hotovost už tak trochu vyšlo z módy. Kartou je možné dnes platit skoro všude. Některé malé děti dokonce ani peníze nikdy neviděly a pozorují rodiče, jak platí mobilem nebo chytrými hodinkami. Je to praktické a pohodlné. Bezkontaktní placení dle průzkumu ČBA z roku 2021 dokonce upřednostňuje 82% Čechů. Placení hotově má ale jednu výhodu. A určitě uhádnete jakou. Jde tu o psychologický rozměr. Platit hotově je v jistém smyslu velmi zraňující. Někomu odevzdat fyzické peníze je mnohem těžší než „pípnout hodinkami“, kdy si hodnotu peněz ani neuvědomíme a utrácí se potom mnohem snadněji i za věci, které nepotřebujeme.

5. Řekněte si o vyšší mzdu

Předchozí čtyři tipy se týkaly především hlídání nákladů. Tedy neutrácet moc. Pátá rada je o tom, zaměřit se na navýšení příjmů. Není to vždy tak snadné. Samozřejmě. Ale za zkoušku nic nedáte. Připravte si argumenty, vytipujte si vhodnou chvíli, kdy by mohl mít váš šéf dobrou náladu a prodiskutujte s ním zvýšení platu. Mnoho lidí se tohoto rozhovoru bojí, ale není co ztratit. Argumentujte tím, co jste firmě za poslední roky přinesli. V čem jste lepší (a hodnotnější) dnes více než před rokem. Jaké úspěchy máte za sebou. Pokud budete dobře připraveni, je šance, že se domluvíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz