Hlavní obsah
Názory a úvahy

Změna volebního období ze 4 na 8 let by naší zemi prospěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Melc.tomas / CC-BY-SA-4.0

Alena Schillerová

Je celá řada důvodů, proč bychom měli dát politikům více prostoru k vládnutí. Čtyři roky pro jednu gardu jsou z mého pohledu velmi málo na to, abychom se rychleji posunuli jako země kupředu.

Článek

Délka funkčního období vlády je značně složitá věc, na kterou se názory veřejnosti zásadně různí a proměňují v čase. To není nic překvapivého. Pokud je totiž zrovna u „kormidla“ dané země vláda, které fandíte a která odvádí skvělou práci, pak jsou čtyři roky zbytečně krátké období. Sympatizujete-li ale více s opozicí a tušíte, že vás nezachrání předčasné volby, pak jsou pro vás čtyři roky naopak nekonečným utrpením.

Když ale osobně odhlédnu od fanouškovských táborů vlády a opozice, obecně mi přijde čtyřletá perioda vládnutí zkrátka velmi krátká na to, aby přinesla zásadní pozitivní změny. Respektive minimálně zdvojení tohoto období (na 8 let vládnutí) by dle mého pohledu přineslo mnohem vyšší ekonomický i sociální užitek naší zemi, kdyby se k takovému kroku uchýlila. Proč si to myslím? Tady je několik hlavních důvodů.

Efektivita a dlouhodobá kontinuita

Některým oblastem možná časté změny sedí, určitě to ale není politika. Představte si, že by nově zvolená vláda plánovala na 8 let dopředu. Ne pouze na 4 roky. Měla by mnohem více času na implementaci svých opatření, což by vedlo k efektivitě. Minuly by nás časté změny na vrcholných postech. Minimálně 8 let bychom mohli mít jasnou vizi ve směřování země, ve strategii. Časté střídání vlád má totiž za následek pravý opak. Jako bychom kormidlo lodi půjčovali každou chvíli někomu jinému. To se pak těžko drží kurz.

Méně politického volebního populismu

Tohle je zásadní bod. Politici mají před volbami často tendence upřednostňovat krátkodobé cíle, které jsou populární. Voliči na ně často slyší. Jenže při volbě na 8 let už by volič patrně zpozorněl a mnohem více se zajímal o dlouhodobou strategii, co by chtěla daná strana udělat, kam náš stát posunout. To, že na příští rok slíbí politik navýšení rodičovského příspěvku, nebo třeba platů ve státním sektoru, je moc pěkné. Ale co třetí rok vlády? Pátý, sedmý…

Snížení nákladů na volby a šetření času

Méně časté volby také znamenají snížení nákladů s nimi spojených. Myslím tím samotnou organizaci voleb i drahé politické kampaně. Ušetřené finanční prostředky by pak bylo možné využít ve prospěch jiných veřejných potřeb. Stejně tak předvolební kampaně nejsou ničím jiným než marketingovou přehlídkou, která je obrovsky časově náročná, zabírá měsíce příprav a pozornosti politiků. Prodloužením doby vládnutí by se tahle marketingová nutnost spojená i s finančním nákladem snížila na polovinu.

Zvýšení odpovědnosti vlády

Občas slýchávám výmluvy politiků, že se toho za čtyři roky nedá moc zvládnout. První dva roky „opravujete“ to, co zničila vláda před vámi. Další rok se snažíte zavést alespoň nějaká progresivní opatření, a poslední čtvrtý rok už se soustředíte na volby. S prodloužením volebního období by tato výmluva neměla své opodstatnění. Mohli bychom proto očekávat výraznější odpovědnost vlády za její kroky. Ono osm let někde být a prokazatelně nemít výsledky. To by byl jasný konec kariéry, což si nemůže nikdo z politického světa dovolit.

Dlouhodobé investice

Další z přínosných bodů by mohly být investice do budoucnosti. Základní vlastností investice je, že se její úspěšnost nebo výnos projeví až v čase. Dnes je velmi oblíbené v politickém světě tvrdit, že „jsem otevřel tento rok 100 km nových dálnic,“ přestože to byla předchozí vláda, která třeba právě s tímto projektem začala. Nechcete zkrátka jako politik něco zasadit a zalévat, aby to potom jiný politik sklidil a dostal pochvalu. Mám proto za to, že s prodloužením délky vládního období by skokově vzrostla ochota politiků věnovat více úsilí k vyhledávání investic, ze kterých by v důsledku profitovala právě naše země.

Zvýšení odvahy politiků

Osobně mi asi nejvíc na politice, která souvisí i s tímto čtyřletým volebním obdobím, vadí neodvaha politiků. Na jednu stranu tomu rozumím, protože pokud cokoliv nestihnou zavést v prvním nebo druhém roce vlády, už to neudělají nikdy, protože se rychle blíží konec jejich volebního období a odvaha dělat nepopulární rozhodnutí je na ústupu – v sázce je totiž hodně. Jenže pokud by měli vyhrazený čas 8 roků, mohou s klidem prvních 5 let dělat rozhodnutí, která třeba stát bolí, ale v důsledku jsou pro něj zdravé a prospěšné.

Uvědomuji si, že se prodloužení volebního období vlády stává komplexní otázkou. Je třeba pečlivě zvážit i negativní důsledky, které by se tímto rozhodnutím mohly objevit. A jistě by se objevily. Na druhou stranu je patrné, jak se jako sinusoida střídá ve vedení státu vláda s opozicí. Tedy velmi často po uplynulém čtyřletém období nejsme spokojeni a vládu měníme. Právě proto se domnívám, že by změna období na 8 let stála alespoň za zkoušku, co tím můžeme ztratit?

Anketa

Podpořili byste prodloužení období vládnutí ze 4 let na 8 let?
ANO - skvělý nápad
4,5 %
NE - moc rizikové
92,5 %
NEVÍM - vnímám pro i proti
3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3165 čtenářů.

Autorský text

Zdroje:

  • Novinky.cz. Vláda ČR (dostupné ZDE).
  • Novinky.cz. Antibabiše střídá Antifiala. Lídr opozice má novou taktiku (publikováno 8. března 2024, dostupné ZDE).
  • Seznam Zprávy. Jaké volby nás čekají do roku 2030? Volno bude jen v roce 2027 (publikováno 25. září 2022, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz