Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel Gott přemýšlel o konci kariéry. Komunisté mu zakázali zpívat, on i tak vystoupal na vrchol

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commonds CC BY-SA 4.0

Karel Gott

Být stále mlád, to bych si přál, být stále mlád… Tak zní začátek jeho nejúspěšnější a nejoblíbenější písně, kterou si zpívá každý z nás. Božský Kája by dnes oslavil své 85. narozeniny. Ačkoliv tu není s námi, jeho hity žijí dodnes.

Článek

Karel Gott byl známý jako Zlatý hlas z Prahy. Stal se jedním z největších symbolů české hudby a kultury. Narodil se 14. července 1939 v Plzni a stal se ikonou nejen československé, ale i mezinárodní hudební scény. Právě včera by oslavil 85 let, a proto si český národ stále připomíná jeho úspěchy, životní příběh a odkaz, který zanechal. Karel Gott začal svou hudební kariéru v 50. letech, kdy se zapsal do Státní konzervatoře v Praze. Studoval zde pod vedením Konstantina Karenina, operního tenoristy a žáka známého ruského pěvce Fjodor Šaljapina. Tou dobou již spolupracoval s orchestrem Karla Vlacha.

První větší úspěch zaznamenal v roce 1958, kdy se umístil na druhém místě v soutěži Hledáme nové talenty. Jeho kariéra pak rychle nabrala na obrátkách, když v roce 1960 natočil svůj první hit Oči má sněhem zaváté.V 60. letech se stal stálým členem Divadla Semafor, kde spolupracoval s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem. V roce 1963 nahrál svůj první singl Adresa já, adresa ty, který se stal hitem. V roce 1964 vychází jedna z nejznámějších Gottových písní- rokenrolový Trezor. Roku 1967 se rozpouští divadlo Apollo bratrů Štaidlových, které Gott spoluzaložil v roce 1965. 

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Mistrův autogram.

Hudební kariéra a úspěchy

Následuje několikaměsíční angažmá v USA a daří se mu. Gottovu zahraniční kariéru nastartovala i dnes populární evropská pěvecká soutěž Eurovize, které se zúčastnil roku 1968. Jeho popularita rostla nejen v Československu, ale i v zahraničí, zejména v Německu, kde byl známý jako Der Goldene Stimme aus Prag.Během své kariéry vydal více než 293 sólových alb u nás, ale i v zahraničí. Nazpíval přes 1000 písní. Mezi jeho nejznámější hity patří Lady Carneval, Kávu si osladím, Stokrát chválím čas a Čau lásko. Získal neuvěřitelných 42 Zlatých slavíků, což je rekord, který dodnes nikdo nepřekonal. Jeho vyjímečný hlas a interpretace oslovily několik generací posluchačů. Do roku 1989 spolupracoval s orchestrem Ladislava Štaidla, následně si Gott založil vlastní Orchestr Karla Gotta.

Počátkem devadesátých let uvažoval o konci kariéry. Vzhledem k fanouškovské podpoře si to naštěstí rozmyslel. Roku 1993 založil s Františkem Janečkem agenturu Goja. Zásadním spolupracovníkem pro Gotta byl jasně Karel Svoboda a bez jeho Lady Karneval se neobešel jediný koncert. Karel Gott vždy říkával: „Jak je důležité míti Svobodu.“ V devadesátých letech se Gott začal věnovat své velké vášni- malování. Na přelomu tisíciletí Gott dosáhl vrcholu své koncertní kariéry, když v roce 2000 vystoupil ve slavné newyorské Carnegie Hall, kam se vrátil ještě jednou v roce 2005.

Na rodinu nikdy nedal dopustit, práce byla vždy číslo jedna

Karel Gott byl v očích veřejnosti vždy dokonalým gentlemanem, ale jeho milostný život byl často pod drobnohledem bulváru. I když byl často spojován s mnoha krásnými ženami, nikdy nedopustil, aby jeho soukromý život zastínil jeho uměleckou kariéru. Karel Gott byl nejen úspěšný zpěvák, ale i milující otec. První dcera Dominika se narodila ze vztahu s přítelkyní Antonií Zacpalovou, která spolupracovala na klipu písni Lady karneval. Druhá dcera Lucie se narodila ze vztahu s Ivetou Kolářovou. Tehdejší odhalení faktu, že má Karel Gott dvě dcery, způsobilo v médiích poprask, ale on se k situaci postavil čelem. Vše se změnilo, když potkal Ivanu Macháčkovou. Ta ho nejdříve odmítala, a při prvním setkání mu dala falešné telefonní číslo. Oženil se s ní v Las Vegas roku 2008. Založil s ní rodinu a narodily se jim dvě dcery- Charlotte Ella (18) a Nelly Sophie (16). Obě dcery mají umělecký talent, což dokázaly ještě za tatínkova života.

Ivana byla nejen jeho manželkou, ale i manažerkou, která mu pomáhala v řízení jeho kariéry, zejména v posledních letech jeho života. Rodinný život pro Karla Gotta znamenal mnoho a často o své rodině mluvil s velkou láskou a pýchou. Byl znám svou oddaností a péčí o své nejbližší, což mu přineslo velký respekt i mimo hudební scénu. Karel Gott byl více než jen zpěvák; byl kulturním fenoménem. Jeho hudba, která kombinuje prvky popu, šansonu a klasické hudby, ovlivnila nespočet umělců a stále inspiruje nové generace. Byl také aktivním účastníkem mnoha charitativních projektů a kulturních akcí, kde podporoval mladé talenty a přispíval k rozvoji kulturního dědictví národa.

Komunisté mu zakázali zpívat, on i tak vystoupal na vrchol

V roce 1977 podepsal tzv. Antichartu, což byla akce pořádaná komunistickým režimem proti signatářům Charty 77. Tento krok byl kritizován mnoha jeho fanoušky a kolegy jako zrada morálních hodnot. Po roce 1989 se Karel Gott omluvil a vysvětlil, že byl pod tlakem režimu, což mu jeho příznivci nakonec odpustili, však tato epizoda zůstala tou nejhorší částí jeho života. Méně známým faktem jeho života byla jeho záliba v bouřlivých večírcích a hazardních hrách. Navštěvoval luxusní kasina v Německu a Monte Carlu. Karel byl fascinován alternativní medicínou a mystikou.

Mezi přáteli měl několik léčitelů, jejichž rady vyhledával. Byl přesvědčený o síle energií. Vzhledem k racionálnímu vystupování na veřejnosti tím mnoho lidí překvapil. Jeho odchod 1. října 2019 znamenal velkou ztrátu pro českou i mezinárodní hudební scénu. Se zdravotními problémy se potýkal od roku 2016, bylo mu diagnostikováno nádorové onemocnění mízních uzlin. „Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu rodiny,“ oznámila tehdy Ivana Gottová. Přesto jeho písně zůstávají živé a hrají se na koncertech, rádiích a v domácnostech po celém světě. Jeho hlas a charisma zanechaly nezapomenutelný dojem a jeho odkaz žije dál prostřednictvím jeho hudby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz