Hlavní obsah
Lidé a společnost

Marie Pilátová se proslavila rolí Konopníkové. Za natáčení dostala tisíce, Růžičková jí pohrdala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Volné dílo bez licence

Hoštice - Ilustrační foto

Marie Pilátová se proslavila rolí Vlasty Konopníkové v oblíbené trilogii Slunce, seno. Natáčení však nebylo tak veselé, jak se v televizi mohlo zdát. S hlavní představitelkou se navíc neměla v lásce.

Článek

Marie Pilátová byla jednoznačně hvězdou Hoštic, které se proslavily především slavnou komedií od Zdeňka Trošky Slunce, seno. Narodila se 14. května 1921 a stala se herečkou, aniž by ve skutečnosti chtěla. Neměla žádné herecké vzdělání a nikdy netoužila být slavnou. Jak sama v jednom ze svých rozhovorů prozradila, dostala se k tomu omylem a než se stihla rozhodnout, už stála před kamerou.

Marie Pilátová se proslavila rolí Konopníkové

Jedinou a velkou rolí byla Vlasta Konopníková, místní vesnická bába, která vždy věděla všechny drby jako první. Ve skutečnosti Marie Pilátová vychovala dvě dcera a celý život pracovala v místním JZD. Když zrovna nebyla v práci, pracovala v místním ochotnickém spolku a bavila seniory ze své vesnice. Když se jednoho dne dozvěděla, že se právě v malé vesničce, ve které žije, bude natáčet legendární Slunce, seno, myslela si, že je to vtip. To ještě netušila, že Zdeněk Troška bude pro své role shánět komparz a ona najednou dostala hlavní roli. Ačkoliv nechtěla, protože byla stydlivá, nakonec si své natáčení plnohodnotně užila. A nikdo dokonce nepoznal, že nikdy herečkou nebyla.

Za natáčení dostala tisíce, Růžičková jí pohrdala

Komparz byl samozřejmě řádně ohodnocen, a protože Marie hrála jednu z předních rolí v tomto seriálu, dostala také řádně zaplaceno. Za Slunce, seno, jahody dostala 1800 Kč, za Slunce, seno a pár facek 2000 Kč a za Slunce, seno, erotika natočené po revoluci 7200 Kč. Na tehdejší dobu to byly skutečně slušné peníze a jak herečka sama prozradila, důležitý byl zážitek, který si z toho natáčení mohla přinést. A zatímco s mužskými představiteli vycházela vcelku dobře, velký problém měla s hlavní hrdinkou celé této legendární trilogie.

Helena Růžičková prý komparzem pohrdala a nad ostatními se povyšovala. To zašlo tak daleko, že při rvačce před kamerou dostala od Růžičkové takovou facku, ze které se jí udělalo špatně. Ačkoliv herečka tvrdila, že svou práci dělá důvěryhodně a realisticky, ostatní kolegové potvrdili, že to bylo naschvál. Helena Růžičková si svým chováním kompenzovala osobní problémy. Herečka zemřela 20. ledna 2015, a to na chřipku. Když se média dozvěděla o jejím skonu, zasáhlo to především všechny fanoušky této komedie. Jak prozradili místní z vesnice, do poslední chvíle byla plná síly, starala se o domácnost, připravovala dřevo na zimu, a dokonce si sama vařila a uklízela. Její dům dodnes stojí v Hošticích a stal se turistickým rájem stejně tak, jako celá jihočeská vesnice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz