Hlavní obsah

Vyšší princip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

obrana proti agresorovi - úcta k životu - vyšší princip mravní

Článek

Po usmrcení dvou polských občanů ve vesnici Przewodów patrně střelou S-300 ze dne 15.11.2022 se uvažuje o tom, že v rámci obrany východního křídla NATO budou zde nainstalovány obranné protiraketové systémy, aby do západní části Ukrajiny nemohly dopadat rakety vypouštěné ruským agresorem. Podotýkám - nemohly dopadat p o u z e do západní Ukrajiny.

To by však bylo alibistické a sobecké - bránit sebe (východoevropské státy) a zase v tom nechat jen Ukrajinu. Ve smyslu - ať rakety dopadají na Ukrajinu nadále, hlavně jen ne poblíž našich hranic …

Bylo by to navíc polovičaté řešení. Účinným a spravedlivým řešením by bylo dodat Ukrajině takové obranné systémy, které by dokázaly zasáhnout všechna místa na ukrajinském území, z nichž jsou ruské hromadně vraždící prostředky vypouštěny, včetně ruské černomořské flotily na ukrajinském Krymu, pokud je také vypouští. HIMARS s doletem 80 km a zřejmě i 150 km k tomu nestačí.

V naší zemi máme mnoho vzdělaných lidí - vysvětlí mi někdo, proč váháme účinně pomoct Ukrajině s její obranou proti barbarům? Konkrétně s protivzdušnou obranou jejího celého území? Pokud se my nebo Západ tolik bojíme Ruska, tak bychom mohli Ukrajince dopředu zavázat k tomu, aby ony lepší zbraně s patřičným doletem, které Ukrajině minimálně morálně stále dlužíme, na ruské území nevypouštěla. Ukrajině věřit můžeme, Ukrajina své dohody neporušuje.

Ukrajině pomáháme, ale nedostatečně. S výjimkou USA, jako vždy. Ukrajinu podporujeme, ale také nedostatečně, jen aby se neřeklo. Hlavně nezhoršovat životní podmínky obyvatel v neválčících zemích Evropy, nedejbože aby tak byla zima i nám. Sankce proti Rusku byly a jsou hodně nedostatečné a přijímány velmi pozdě.

Žijeme ve svobodné zemi Česká republika a my všichni máme svobodu. Tak jako nelze být šťastným mezi nešťastnými, nelze být svobodným mezi nesvobodnými. Svoboda jedince neexistuje bez solidarity s nesvobodnými.

Bránit se zlu a násilí je ospravedlnitelné a jde-li o lidské životy, je to i nutné. Dokonce Bible, o níž se mluví jako o slovu božím, praví „oko za oko zub za zub“. Na Ukrajině o lidské životy jde - dokonce o životy nevinných nebojujících civilistů vč.stovek dětí (nemluvě o statisících odvlečených Ukrajinců). Morální povinností je bránit nevinné a pomáhat trpícím. Je všeobecně uznáváno, že je správné pomáhat trpícím, podporovat nevinné, vymezovat se nespravedlivému, potlačovat útlak. Myslím si, že smyslem člověka je úcta k životu a pomáhat trpícím.

Z hlediska vyššího principu mravního jsme Ukrajině mnoho dlužni!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám