Hlavní obsah
Příroda a ekologie

145 organizací občanské společnosti kritizuje oslabování ochrany přírody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Greenpeace

Klimatická krize dopadá stále více na zemědělce, přesto politici a část velkých zemědělských firem odmítají opatření na adaptaci na změny klimatu.

Ekologové bijí na poplach kvůli rozsáhlému rušení mnoha klíčových závazků EU v oblasti ekologie, kterých bylo dosaženo v posledních pěti letech a které se nyní v době evropských voleb ruší.

Článek

V prohlášení adresovaném evropským politikům velmi široká a různorodá skupina signatářů poukazuje na širokou škálu environmentálních pravidel určených k ochraně zdraví lidí a planety, která jsou nyní napadána nebo odkládána, a označuje to za oportunistický pokus získat v nadcházejících volbách několik dalších hlasů.

Prohlášení podporují známé ekologické organizace, jako jsou Greenpeace, WWF a Friends of the Earth Europe, BirdLife, Global Witness, EEB, a také organizace zaměřené na práva, spravedlnost a rozvoj, jako jsou ActionAid a Oxfam, organizace na ochranu zvířat, jako je FOUR PAWS, a řada zainteresovaných organizací na národní úrovni, z nichž mnohé se zaměřují zejména na potraviny a zemědělství. V Česku prohlášení podepsaly organizace Greenpeace, Hnutí DUHA, Zelený Kruh, Arnika, Děti Země, skupina Jaro, Svoboda zvířat, STUŽ, ČSO, Nadace na ochranu zvířat, Hnutí Brontosaurus a Koalice pro řeky.

Signatáři vyzývají politiky v evropských hlavních městech a v Bruselu, aby se starali o přírodu jako o základ prosperity naší společnosti i zemědělství a přestali jen vyhovovat nejhlasitějším průmyslovým lobbistům.

Jan Freidinger je vedoucí biodiverzitní kampaně Greenpeace ČR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz