Hlavní obsah
Příroda a ekologie

17. listopad jako symbol změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Greenpeace/Petr Zewlakk Vrabec

Dnes, 17. listopadu, v den výročí sametové revoluce, se studenti vysokých škol spojí v boji za klima. Třídenní stávka, která začala již ve středu, má symbolicky propojit minulost a současnost.

Článek

Stávka připomíná nejen hrdinský boj za demokracii v roce 1989, ale i naléhavost klimatické krize, kterou mladí lidé vnímají jako vážné nebezpečí pro svou budoucnost. V rámci stávky, která probíhá na vysokých školách po celé České republice, studenti odmítli účast na běžných výukových aktivitách a namísto toho se postavili za barikády za ochranu klimatu. Jejich hlavním záměrem je připomenout společnosti, že klimatická krize není abstraktní hrozbou vzdálenou v čase, ale problémem, který je aktuální a vyžaduje okamžitá opatření.

Vysokoškoláci zdůrazňují spojení mezi revolučními událostmi z roku 1989 a současným bojem za klima. Stejně jejich předchůdci v roce 1989 totiž věří, že mohou ovlivnit společnost. Tentokrát však nejde o politickou svobodu, ale o budoucnost planety.

Hnutí Univerzity za klima, které stávku organizuje, vzniklo v roce 2019 jako reakce na středoškolské hnutí Fridays For Future. Jejich cílem je podnítit udržitelné změny na univerzitách a v celé společnosti. Tato nová generace studentů si je vědoma potřeby změnit postoj k životnímu prostředí a vzdělávat o klimatických otázkách.

O změnách klimatu mluvíme desítky let a situace se stále zhoršuje. Stávkou chtějí dát studenti najevo jejich frustraci ze současného přístupu k nejzásadnějšímu problému naší doby. Nevidí totiž smysl v chození do školy ve chvíli, kdy lidstvo míří stále jistěji k rozpadu společnosti důsledkem klimatické krize.

Studující, kteří se rozhodli opětovně stávkovat (podobné protesty proběhly v letech 2019 a 2022) na stůl kladou konkrétní požadavky. Požadují, aby vláda schválila klimatický zákon, který by učinil klimatické závazky právně závaznými. Navrhují také zavedení nástrojů participativní demokracie prostřednictvím občanských shromáždění a změnu ukazatele úspěchu společnosti, kde by růst HDP nahradil ukazatel více odpovídající udržitelnosti a sociální spravedlnosti.

Současný systém upřednostňuje zisky oligarchů profitujících ze spalování fosilních paliv před zájmy běžných lidí. Proto studenti chtějí apelovat na širokou společnost a podpořit ji v prosazování pozitivních změn ve svém okolí.

Protest Univerzit za klima není namířen proti univerzitám, naopak může být prostorem pro svobodné a nezávislé myšlení. Spolupráce s univerzitními představiteli probíhá s respektem, a studenti doufají, že bude pokračovat úspěšně i nadále.

Akce je namířena proti neudržitelnosti společnosti, ne proti kterékoliv ze škol. Právě dnes, v den výročí sametové revoluce, studenti zakončí svou stávku společným průvodem. Ačkoliv se možná vzdáleně zdá, že revoluce z roku 1989 a boj za klima mají odlišné motivace, spojuje je touha po změně a touha po lepší budoucnosti. Studenti se snaží navázat na dědictví svých předchůdců a bojovat nejen za politickou svobodu, ale i za svobodu života na této planetě.

Šimon Hauser je mediální koordinátor Greenpeace ČR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz