Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Naše posedlost kartonovými krabicemi a on-line nákupy ničí vzácné staré lesy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Greenpeace

Holosečné kácení v místě starého lesa ve Švédsku.

Nakupování na internetu je sice pohodlné a časově úsporné, ale má svou cenu. Podle nového reportu švédské pobočky Greenpeace jsou Amazon, Zalando a další velcí hráči v sektorech e-commerce a potravinářství spojeni s ničením starých lesů ve Švédsku.

Článek

Zpráva „Zločin proti přírodě: Kartonová vražda“ (Nature Crime File: Killed by Cardboard) ilustruje, jak zvýšená poptávka po jednorázových produktech, jako je balicí papír a karton pro přepravu zboží, podporuje ničení přírody a porušuje práva původních obyvatel - Sámů - ve Švédsku. Organizace Greenpeace nyní vyzývá společnosti, které report spojil s ničením starých lesů, aby očistily své dodavatelské řetězce a aktivně podpořily přísnější ochranu přírody dříve, než v Evropě nenávratně zmizí poslední zbytky dosud nechráněných starých lesů.

Papírové obaly jsou často prezentovány jako ekologické a udržitelné, což je často zavádějící. Papírové sáčky či krabice na jedno použití přispívají k nadměrné spotřebě zdrojů, jako jsou dřevo, voda a energie. Je proto klíčové, aby firmy nejen v e-commerce sektoru minimalizovaly používání jednorázových obalů a hledaly alternativy, které jsou skutečně udržitelné, jako jsou obaly z recyklovaných materiálů nebo opakovaně použitelné obaly. A pokud používají papír, tak musí zajistit, aby jim jejich dodavatelé nedodávali suroviny, kvůli kterým byly ničeny staré cenné lesy nejen ve Švédsku, ale kdekoliv na světě.

Nakupování přes internet zažívá boom a odvětví elektronického obchodu je významným uživatelem kartonových balení pro přepravu svých výrobků. Podle švédského lesního průmyslu bylo v roce 2022 přes 60 % veškerého dřeva vyprodukovaného ve Švédsku přeměněno na papír. Nová zpráva organizace Greenpeace Švédsko ilustruje, jak velkou hrozbou je výroba papíru a kartonu pro staré lesy, jejichž zachování je klíčové pro biologickou rozmanitost, klima i pro jediný mezinárodně uznávaný původní národ Evropy - Sámy.

Prostřednictvím vyšetřování v terénu a sledování pohybu klád pomocí GPS trackerů propojil vyšetřovatelský tým Greenpeace Švédsko velké hráče jako Amazon, Zalando a zhruba stovku dalších společností s firmami, které zpracovávají dřevo z několika vzácných starých lesů. Podle zjištění reportu je tedy nevyhnutelné, že se velké a známé světové značky nevědomky podílejí na kácení některých posledních cenných starých lesů v Evropě, které by měly být chráněny podle strategie EU pro oblast biologické rozmanitosti.

Foto: Greenpeace - Matěj Kumpán

Papírna Mondi ve slovenském Ružomberku

Na papír se melou i stromy z českých starých lesů

Švédská investigace navazuje na český report „Zločin proti přírodě: Jak české firmy ničí staré lesy“ vydaný loni na podzim. Česká pobočka Greenpeace v reportu popsala, jak pomocí GPS trackování zjistila, že dřevo ze starých lesů v Česku se používá jako palivové dříví, nebo ho odebírá slovenská papírna firmy Mondi, která je jedním z největších producentů jednorázových papírových sáčků a kartonu na světě. Nedávný report Greenpeace Rumunsko pak ukázal, že dřevo ze starých rumunských lesů odebírají firmy vyrábějící nábytek pro řetězec IKEA.

Autoři: Jan Freidinger je koordinátor kampaně Zachraňme přírodu, Lukáš Hrábek je tiskový mluvčí Greenpeace ČR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz