Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nechápeme, že tu CHKO už dávno není, shodují se místní lidé z Krušných hor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Greenpeace

Drahomíra Rudolská s dcerou.

Navštívili jsme různé lidi z Krušných hor. Ptali jsme se, co si myslí o plánované CHKO a zda jsou podle nich místní lesy dostatečně chráněné. Shodují se, že CHKO měla vzniknout už dávno a že současné kácení je problém.

Článek

„Tamhle je další velká hromada pokácených stromů, která už je z poloviny odvezená. A to je furt. Každý týden se to tady mění. Jezdí auta, potkáváte je ráno, večer, i klidně v deset večer, prostě jezdí furt,“ ukazuje mi Drahomíra Rudolská, zatímco s ní a její dcerou chodíme po lese. Kácení lesů je podle ní velký problém a doufá, že se je díky nové CHKO podaří lépe chránit.

Foto: Greenpeace

Radka Pechová

Radka Pechová se s manželem přestěhovala do Litvínova po delší době strávené v zahraničí. Když se zabydleli, vyděsilo je, kolik kácení se v oblasti děje, a to včetně nelegálního. Potkali jsme se na Tesařově stezce - oblíbené trase mezi Litvínovem a Mezibořím, která prochází místními starými lesy. „Krušné hory bychom měli zachovat nejenom pro nás, ale i pro budoucí generace, pro naše děti – v tomto stavu, aby prostě ty lesy mohly takhle zažít,“ myslí si Pechová.

Foto: Greenpeace

Vladimír Buřt

Vladimír Buřt je dlouholetý starosta Horního Jiřetína, města, které mělo ustoupit nedalekému uhelnému dolu, ale podařilo se ho zachránit. Již řadu let také upozorňuje na nešetrné kácení v okolí města a nedalekého zámku Jezeří. To, že ještě nebyla vyhlášena CHKO Krušné hory, bere jako křivdu a důkaz toho, jak špatně se v minulosti vlády chovaly k severním Čechům. Myslí si, že odpor proti CHKO je minimální a že jsou za ním byznysové zájmy. „Já osobně jsem přesvědčen o tom, že ti, kteří se staví proti vyhlášení CHKO - Krušné hory, tak že upřednostňují svoje nebo skupinové zájmy, obecně asi tedy zisk, před ochranou Krušných hor. Myslím, že ty důvody, které často slyším, jsou spíše zástupné,“ říká Buřt.

Foto: Greenpeace

Václav Vodička

„Na Jezeří byly krásný bukový lesy. A už se vykácely, ze dvou třetin. V okolí Chomutova máte překrásný buky, ale jaký! To jsou průměry - přes sedmdesát centimetrů kmeny. To je paráda. Hub je tam jak máku. A když jsem ještě mohl jezdit, tak rok od roku těch stromů tam bylo míň a míň. Tak mi řekněte, jakou to má cenu. Asi jenom pro ty společnosti, který to tady kácej,“ říká Václav Vodička z Vysoké.

Foto: Greenpeace

Hana Vodrážská

Hana Vodrážská se v Podkrkonoší narodila a bydlí v Kadani. Ve svém povolání pracuje s lidmi a počítačem, proto do přírody utíká za klidem a regenerací. „Krušné hory jsou pro mě tou oázou klidu, kde potřebuju prostě nabít baterky. Vlastně se divím, proč Chráněná krajinná oblast už tu dávno neexistuje. Tenhle region byl průmyslem zasažen historicky opravdu velmi, a tu přírodu bychom si tady měli chránit,“ říká Vodrážská.

Marie Sieberová, fotografka a kameramanka Greenpeace Česká republika.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz