Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Planeta kvůli nim hoří, jak je dostat do chládku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Greenpeace

Měli bychom mít možnost žalovat fosilní korporace za to, že způsobily klimatickou krizi a mají vliv na úmrtí obyvatel? Je to vůbec v českém právním kontextu možné?

Článek

Česká pobočka Greenpeace nedávno představila právní analýzu, která klade provokativní otázku: Můžeme žalovat fosilní korporace za smrt způsobenou změnami klimatu ? Právní analýza, kterou zpracovala advokátní kancelář Frank Bold, se zaměřuje na možnosti trestního stíhání fosilních korporací za jejich roli při způsobení  klimatické změny a její dopady na zdraví a životy občanů.

Bezprecedentní, ale reálné

Závěry analýzy ukázaly, že podle českého trestního práva by mohly být fosilní společnosti obviněny z usmrcení z nedbalosti a ohrožení zdraví z nedbalosti, to by mohlo znamenat, že společnosti, které jsou zodpovědné za 75% emisí skleníkových plynů u nás, budou nuceny nést důsledky svých činů na životním prostředí a lidském zdraví. Nelze však žalovat samotné právnické osoby, tedy korporace jako takové, ale jejich výkonné představitele, například generální ředitele.

Fosilní zločinci

Fosilní společnosti v České republice jsou zodpovědné za přibližně 75 % emisí skleníkových plynů a mají na svědomí mnoho předčasných úmrtí obyvatelstva a rozsáhlé ekologické škody. Mezi hlavní fosilní společnosti, které jsou zodpovědné za tuto situaci, patří „špinavá trojka“ ČEZ, Sev.en a EPH.

Fosilní korporace věděly o klimatické hrozbě již dlouho předtím, než se o ní začalo veřejně diskutovat. Měly svůj vlastní klimatický výzkum, byly v kontaktu s politiky a sledovaly akademický výzkum. Namísto toho, aby se zapojily do řešení klimatické krize, fosilní korporace utrácejí miliony korun za dezinformační kampaně proti klimatické vědě a lobbingová aktivity proti ambiciózním klimatickým politikám, kterými chtějí přesvědčit veřejnost a vlády o tom, že jejich byznys model je stále udržitelný a že se snaží o ekologickou transformaci.

Klimatické žaloby ve světě

Ve světě existuje několik případů, kdy lidé nebo organizace podali žaloby na fosilní korporace za klimatickou krizi. Například v Nizozemsku soud rozhodl, že ropná společnost Shell musí do roku 2030 snížit své emise skleníkových plynů o 45 % oproti roku 2019. V USA soudy řeší žaloby několika měst a států, které požadují od fosilních korporací náhradu škody za zvyšování hladiny moře, požáry a sucha. V Německu tři farmáři a Greenpeace podali žalobu proti vládě za nedostatečnou ochranu klimatu. Tyto žaloby se opírají o různé právní argumenty, jako je lidské právo na zdravé životní prostředí, porušení povinnosti péče nebo nedbalost.

Zda trestní stíhání fosilních korporací bude účinným nástrojem, zůstává otázkou. Nicméně, tato debata nám připomíná, že je čas jednat. Ochrana naší planety a lidského zdraví by měly být prioritami, a to i na úrovni práva a trestního stíhání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz