Hlavní obsah

Jahody zalévané vodíkovou vodou chutnaly a vypadaly lépe

Foto: iStock

Jahody zalévané vodíkovou vodou s nanobublinami se později kazily a mimo jiné i obsahovaly více vitamínu C

Jahody po zavlažování pomocí vodíkové vody s nanobublinami mohou být nejen déle trvanlivé, ale také mohou lépe chutnat! Během 15denního skladování měly tyto jahody lepší vzhled a vyšší obsah vitamínu C. Vyplývá to z nové studie čínských vědců.

Článek

Pevnost ovoce je klíčovým faktorem ovlivňujícím jeho trvanlivost. Studie ukazuje, že zavlažování molekulárním vodíkem ve fázi sklizně zvyšuje a udržuje pevnost jahod během skladování. Plynulý vodík se ukázal jako přínosný pro zlepšení tolerance rostlin vůči stresům, což by mohlo hrát roli i v udržení kvality ovoce.Během skladování po dobu 15 dnů při 4 ℃ vodíková voda s nanobublinami (HNW) oddálila degradaci kvality jahodového ovoce, hodnocenou změnou senzorických vlastností (včetně vůně, lesku, barvy, tvaru a celkového hodnocení), úbytkem hmotnosti, obsahem vitamínu C, rozpustný cukr a titrovatelná kyselost a poměr cukr/kyselina.

Studie odhaluje, že molekulární vodík může ovlivnit molekulární markery spojené s biosyntézou ligninu, celulózy a hemicelulózy. Tyto látky jsou klíčové pro pevnost ovoce. Předsklizňová aplikace molekulárního vodíku je také spojena s genetickými změnami, které posilují strukturu a kvalitu jahod.Studie čínských vědců naznačuje, že zavlažování molekulárním vodíkem (HNW) může být nízkouhlíkovým a zdravým způsobem, jak prodloužit skladovatelnost a udržet kvalitu zemědělských produktů. Tato inovativní metoda by mohla přinést pozitivní změny v odvětví zemědělství a konzervace ovoce.

Patentované nanobubliny z Moravy
Přístroj na výrobu vodíkové vody s nanobulinami vyrábí například ostravská společnost H2 Medical. Jak funguje popisuje její ředitel Pavel Vašek. „Tento vysokotlaký generátor vodíku s moderní špičkovou technologii využívá biologického účinku vodíkových molekul pro nasycení vody vysokou koncentrací molekulárního vodíku. Po jeho spuštění do něj přívodním potrubím přiteče voda z nádoby a velká skupina molekul vody je vibrována a rozdělena na menší skupiny při průchodu přes kvantované potrubí. Současně je v něm rychle vyráběn vodík (vodíkové molekuly) a je plně smícháván s vysokým tlakem malých molekul vodíku. Ve nádobě se pak šíří husté bubliny jako mléko.“

Foto: H2 Medical

Nanogenerátor vodíkové vody H2 Medical

Tato voda má pak velmi široké využití - od teplých koupelí ve wellness centrech a lázních, přes sycení větších objemů vody na pití nejen pro lidi, ale také pro domácí a hospodářská zvířata až po využití právě v oblasti zemědělství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz