Článek
Namočená chia semínka
Po namočení získají semínka gelovou konzistenci a z ní snadno připravíte zdraví prospěšné pochutiny jako je kaše, pudink nebo smoothie. Díky vodě semínka snadněji uvolňují kyselinu alfu-linolenovou (tzv. omega-3 mastné kyseliny).
Omega-3 mastné kyseliny působí pozitivně na imunitní, nervový, trávící a kardiovaskulární systém. Blahodárně působí na redukci cholesterolu a tlaku. Vitamíny a antioxidanty se díky nim lépe vstřebávají. Semínka namočená ve vodě se lépe tráví a díky tomu organismus má prospěch z látek v nich obsažených.
Konzumace chia semínek
Lidé si tuto potravinu oblíbily pro vysoký obsah prospěšných složek. Najdete v nich bílkoviny, vitamíny, vlákniny a omega-3. Je však důležité dávat pozor na to, jaké množství semínek denně zařadíte do svého jídelníčku. V začátcích je doporučená 1 lžíce a postupně množství zvyšovat.